Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

VIA VINERA ОТ СТРАСТ КЪМ ВИНОТО

Избата започва своя път през 2007 г. в местността Шаровица край с. Карабунар – район, в който лозята и виното са част от живота на хората от незапомнени времена. През годините не спира да се развива, следвайки пазарните тенденции и афинитета към доброто вино.

През 2017 г. с гордост бе представено новото име на избата – Via Vinera, под което качествените вина на изба „Карабунар“ ще се представят отсега нататък на българския и международните пазари. Промяната е следствие от желанието на собствениците да продължат традициите в региона, като им придадат модерно звучене, както и да изградят собствена идентичност. В бъдеще избата ще се презентира с новата си едноименна серия “Via Vinera”, както и с познатите “Bulgarian Heritage”, “Contour” и “Castellum”. 

Via Vinera залага както на занаятчийския подход, така и на модерните технологии, като обединява стиловете на два традиционни български тероара – този в Тракийската низина (с. Карабунар) с този в Дунавската равнина (гр. Килифарево). Това смело начинание е успешно благодарение на креативния и експериментаторски дух на енолога Надежда Дюлгерска. Заедно с отдадения екип, тя влага своя 18-годишенопит като енолог, международен съдия и член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България, за да създаде качествено и добре структурирано портфолио.

Едноименната серия Via Vinera залага на интернационални сортове, отлежавали в дъб. Това са занаятчийски вина, които обаче са лесно разбираеми и атрактивни както в стилистично, така и в ценово отношение. Въпреки краткото си присъствие на пазара вината от серия Via Vinera са оценени на едни от най-престижните интернационални винени конкурси. 

  • Via Vinera Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 – Best Buy на DiVino 2017 (вина с най-добро съотношенние „цена – качество“)
  • Via Vinera Cabernet Sauvignon & Syrah 2016 – Златен медал от Concours Mondiales de Bruxelles 2018 и Грамота от Decanter World Wine Awards 2018
  • Via Vinera Syrah & Cabernet Franc 2016 – Бронзов медал от Decanter World Wine Awards 2018
  • Via Vinera Chardonnay & Sauvignon Blanc 2017 – Грамота от Decanter World Wine Awards 2018

Bulgarian Heritage, от друга страна, олицетворява любовта към традициите. Вината от местни сортове са силна пазарна тенденция на световния пазар към настоящия момент. Via Vinera е един от малкото български брандове, които успешно отговарят на тази вълна с изчерпателно портфолио. Серията се вписва добре и в друго актуално развитие на световната сцена – натуралните вина – и успешно изненадва пазара с оранжевите си вина. Достойнствата на Bulgarian Heritage също не остават незабелязани и получават признания на престижни международни еноложки конкурси.

  • Bulgarian Heritage Misket & Dimyat 2014 – специални препоръки на азиатското издание на Decanter Asia Wine Awards 2015
  • Bulgarian Heritage Misket 2015 – Бронзов медал Decanter Asia Wine Awards 2016 
  • Bulgarian Heritage Misket 2016 – Златен медал от Винария 2017 и признанието за „Най-добро бяло вино от местен български сорт“ на Съюза на енолозите
  • Bulgarian Heritage Mavrud 2015 – Златен медал на Concours Mondial de Bruxelles 2016
  • Bulgarian Heritage Rubin 2016 – Сребърен медал от Concours Mondiales de Bruxelles 2018

Contour, ароматна и свежа интерпретация на международни сортове, е най-естественото начало за запознанство с вината на Via Vinera. Идеята зад името “Contour” е, че това е мислената линия, която свързва лозята на избата както помежду им, така и с философията на екипа.

Castellum (в превод от латински „стражева кула“) e престижната серия на Via Vinera. Вината от нея са кулминацията на вижданията на избата за тероар и стил. 

Търговската марка Via Vinera върху етикетите на нашите добре познати вина е тяхната фамилна черта и знак за неизменно високо качество. С Via Vinera Ви каним на незабравимо пътешествие, по време на което да споделите нашата страст към виното.

Страст, с която създадохме и новия ни рекламен клип. Насладете му се с чаша първокласно вино от Via Vinera.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR