Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Розе

|

Специфика на сорта Розе

Знаете ли, че Оноре дьо Балзак е бил страстен почитател не на вината от Бургундия, Бордо или Шампан, а на тези от селцето Тавел в Южна Рона? Дотук нищо изненадващо. Интересно става, когато разберем, че Тавел произвежда единствено и само розе и то от векове. От своя страна, най-известното розе в света – провансалското. То има над 2000-годишна история.

Розе – особености

Макар и произвеждано от толкова отдавна, розето влиза в полезрението на изби, консуматори и критици едва преди петнайсетина години. Считано в началото за поредната краткотрайна мода, розето съумя да докаже, че е много повече от вино за пикник. И наред с италианското пино гриджо, бележи сериозен ръст на продажбите на все повече пазари. Причините са няколко:

– розето е еднакво добро както в комбинация с различни храни с най-разнообразна храна, така и само за себе си; 

– пие се навсякъде: в ресторанта, на терасата, на пикник или на парти. То е неформално удоволствие, при което реколти, сортове и региони имат по-малка тежест, отколкото в останалия свят на виното. Няма нужда да „разбираме“ от розе. Можем просто да му се наслаждаваме;

– лежерността, която излъчва го прави подходяща тема за социалните мрежи, а това е силен аргумент за продажба във века на Инстаграм, Фейсбук и инфлуенсърите. Освен National Rosé Day на 10 юни, розето е обект на едни от най-големите партита и пикници на открито. Така например, от 2016 година в края на юни в Ню Йорк се провежда „Pinknic“ – гигантски пикник на открито, с гледка към Стауята на свободата и Манхатън, с дрес-код „бяло и розово“, на който се пие само розе, а гостите биват забавлявани от най-добрите готвачи на Ню Йорк и световноизвестни музикални групи. 

След години търсене на това как трябва да изглежда розето за да се купува, днес е ясно, че единствен правилен отговор няма и на пазара има необозримо разнообразие от стилове. Цветът, винаги с атрактивен блясък, варира от перлено сиво-розов, през “сьомга” или “лучена люспа” до интензивен ягодово-малинов. Телата могат да са елегантни, но не задължително леки, стегнати или пищни. Също сладнеещи или съвсем сухи. Вкусовите аромати включват ягода, череша, малина, кайсия, цветя, билки, подправки, а за готовите за нови изживявания, сетивни и финансови – минералност.

Най-често срещаният въпрос за розе е: „Какво вино е то – бяло, червено или смес от двете?“ 

Както знаем, бялото вино се прави като само гроздовият сок, отделен от ципи и пулпа, се подлага на ферментация. При червените вина положението е  различно: там гроздовият сок (също така безцветен) ферментира с ципите, от които ще извлече цвят и танини по време на ферментацията. 

Розето не се прави като смесим бяло и червено вино, а като комбинация от двете техники по-горе. Използваме червени сортове, които оставяме за кратко в контакт с ципите, за да извлекат цвета, който целим, след това ги отделяме и ферментираме само гроздовия сок. 

Някои розета са направени по метода Saignée (“кръвопускане” на френски): когато при червеното вино се търси повече танин и цвят, то се концентрира като част от гроздовата мъст се отделя в раннен стадии, след лекото й оцветяване. Въпросната мъст се ферментира отделно за розе.

Виа Винера предлага богата гама от качествени вина розе за всеки вкус и състояние на духа: благородното Castellum Rose Pinot Noir, Bulgarian heritage Rose Mavrud, Bulgarian Heritage Rose Rubin, Contour Rose Merlot & Cabernet Sauvignon. И уникалното Bisou Rose, което прави всяка среща едно незабравимо изживяване.

В зависимост от времето, което ципите преседяват заедно със сока от грозде, цветът на сорта розе варира от сьомгово розово до горещо тъмнорозово, почти червено на цвят. Ароматът силно напомня на сорта грозде, често с акценти на ягода, боровинка или малина.

Качества на розето

Едно от най-ценните качества на сорта розе е гъвкавостта му по отношение на различните комбинации с храни. Тъй като покрива почти цялата гама от червено до бяло, може да се консумира както с морска храна, така и със стек от червено месо.

Едни от най-древните вина в света, розетата заслужено възвръщат популярността си в последните години. Въпреки че държи едва около 5% от потреблението на вино в България, има доста богати, интересни вина от този вид, които си заслужава да потърсите, за да обогатите небцето си.

В продуктовата гама на Via Vinera Karabunar Estate розетата заемат достойно място. Качественото грозде и уменията на екипа са създали вина с неповторим характер. Те отговарят на различни поводи и сензорни предпочитания.

Например Bulgarian Heritage Rose е получено от първокласен мавруд. То се характеризира се с отлична свежест, нюанси на сочна бяла череша и леко пикантен финал. То е в състояние да оживи всяка трапеза, като проявява най-добре неповторимия си характер в комбинация със салати с морски дарове, рибни деликатеси и сирена.

Розето на Bisou

От друга страна, розето на Bisou е напълно подходящ избор като аперитив. Това е така заради отличителния си аромат на ягода, червени плодове, подправка и бяла череша.

Въпреки, че розето вече е станало част на нашия винен репертоар преа цялата година, разбираме, че пролетта е на вратата ни, когато се пресегнем за бутилка розово вино…
VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR