| 05/22/18 3:31 PM
Декантиране на виното: защо, кога и как?
Сервирането на вино изглежда лесна задача: отваряме бутилката и наливаме. Почти всеки почитател на виното обаче е чувал и за още един ритуал: декантирането. За мнозина това е обвито в мистерия действие, в което са посветени само разбиращите. Реалността, както често се случва с виното, е по-различна и има своето просто обяснение.
Декантиране на виното
Зад думата „декантиране“ се крие процесът на аериране или на контакт на виното с кислорода от околната среда. Това се прави, за да се активира ароматния профил на виното и в повечето случаи се изразява в преливане на виното от бутилката в друг съд.
Кои вина имат нужда от декантиране?
– Декантират се вина с утайка, независимо от възрастта им, както и в случаите когато корковата тапа е раздробена и частички от нея са попаднали във виното;
– Декантирането на вина на възраст между 5 и 8 години има смисъл само ако букетът им е леко редуктивен (задушен, подтиснат) или показва някакви нередности. В такива случаи един до два часа контакт с въздуха могат да подобрят кондицията на виното.
– Не се препоръчва декантирането на стари вина (на възраст над 10 години). Букетът им, трупан бавно в продължение на години редуктивно отлежаване, отслабва много бързо при досег с кислорода. Aко все пак решим да декантираме, поради наличие на обилна утайка, то това става в специален декантер, т. нар. патица. Виното се спуска внимателно по наклоненото му гърло и без да се разклаща или подлага на каквито и да било сътресения, се консумира веднага
Ако например имате пред себе си 3-годишно каберне совиньон, без утайка, без дефекти и без да сте раздробили тапата при отварянето му и просто искате то да се аерира или както е известен терминът сред винените среди – да „подиша“, то тогава няма смисъл от отделен съд за декантиране. Работа върши и чаша за вино с по-голям балон, в която има предостатъчен обем за досег с кислорода.
Как декантираме?
1. Ако разполагаме с изба или съхраняваме виното си в хоризонтално положение, поставяме бутилката в изправено положение около 24 часа преди консумацията й. Така евентуална утайка ще се събере на дъното на бутилката и преливането от един в друг съд ще е по-лесно.
2. Подготвяме съда за декантиране (декантер или гарафа): почистваме го с вода или специални средства (перли за почистване на декантер) и се уверяваме, че в него няма странични миризми.
3. Отваряме бутилката и преливаме в съда за декантиране. Най-добре е това да стане на светъл фон: дневна светлина или силна лампа. Запалването на свещ, на фона на чийто пламък преливаме виното в декантера звучи романтично, но е остаряла и реално непрактикувана техника. Светлият фон ни е необходим, за да следим движението на утайката и да избегнем попадането й в декантера.