Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Испанските вина

|

География на виното: Испания

Сангрия определено не е ултимативното испанско вино, а само една сантиментална черта от винената култура на иберийците. Испания и Испанските вина, с нейните близо 1 милион хектара засадена с лозя площ (за сравнения България има само около 60 000 хектара, тоест 16 пъти по-малко), е първа във винения свят, изпреварвайки фаворитите Франция и Италия със значителна преднина.

Испанските вина предлагат по нещо за всеки вкус: от пенливата кава, която по нищо не отстъпва на класическото вино от Шампан, през шери от Андалусия и Риоха, леки и ароматни бели вина, класически червени, отлежавали в бъчви, подсилени, десертни… Както и във Франция, така и в Испания на етикетите на вината не е индикиран сорта, а региона, от които произхождат. Именно поради този факт виненият любител трябва да знае малко повече за сортовете, така че посягайки към Риоха да е наясно, че консумира червеното темпранийо, а зад мехурчетата на Кава се крият сортовете Чарел-ло, Парейада и Макабео.

Испания е същевременно традиционна и модерна.

От историческа гледна точка тук се произвежда вино от преди 1100 години пр.Хр., когато финикийците започват да отглеждат лозя за вино в Кадиз, Андалусия. Това е и първият испански винен регион, който поради горещия си климат е подходящ за подсилени (шери) и десертни вина, които да могат да бъдат съхранявани по време на път, които са уникални и до днес заради технологията на прозивеждането и отлежаването им. Тези вина са били любимата испанска стока, транспортирана по море до съседните Гърция, Картагена и Рим.

Климатът на Иберийския полуостров варира от регион до регион. Централна Испания например е много гореща през лятото и студена през зимата, докато в северна Галисия е вечно зелено и постоянно влажно. На юг е ветровито, но и горещо. Това е предпоставка и за разнообразието на тероари и стилове, което прави Испания толкова интересна във винено отношение.

Хубавото в Испанските вина е, че виното стига до потребителя едва тогава, когато е отлежавало достатъчно: Гранд Резерва Риоха например по закон няма право да напуска избата преди да е била съхранявана там 5 години, от които поне 2 от тях – в бъчва. Така се създава интелигентната винена култура и съответно – адекватната публика. „Ховен”, “Крианца”, “Резерва”, и “Гранд Резерва” са типично испански категории, които индикират точно колко едно вино е отлежавало в бъчва и в бутилка, преди да бъде пуснато на пазара. Като част от ЕС, Испания има сходно етикетиране с Франция и Италия. Denominación de Origen (DO) е аналогична с френската Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), като всеки регион има собствени категории, сортове и изисквания. Най-реномираната категория от всички – Denominación de Origen Calificada (DOCa, DOC или DOQ) е достояние само на два от повече от 70-те региона в Испания, а именно на Риоха и Приорат. Всички 17 административни области в Испания произвеждат вино, дори Канарските и Балеарските острови. Най-многобройни са избите в Кастия Ла Манча, а най-елегантните и известни вина идват от Галисия, Каталуния, Андалусия, Кастия, Леон и Риоха.

Главните сортове по брой насаждения в Испания са червеното темпранийо и белия айрен.

Темпранийо е главният виновник за славата на два емблематични региона: Риоха и Рибера дел Дуеро, като в различните региони се нарича по различен начин: Тинта Дел Паис, Сенсибел, Тинто Фино, Тинто дел Торо. Вината са структурирани, отлежават дълго и развиват нотки на сушен касис и червена череша, както и пушек, кедър и кожа. От белите най-разпространеният сорт е айрен (Кастия Ла Манча), който се използва предимно за трапезни вина. Макабео, албариньо и виура са по-изразителните бели сортове, с които Испания категорично и с достойнство се позиционира на картата на винения свят.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR