Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

френските сортове - виното във Франция

|

География на виното: Франция

Стартираме нова рубрика – „География на виното“, в която ще ви разказваме за най-важните страни винопроизводители. Надали е изненада, че ще започнем с Франция, известна като La Grand Nation du Vin.

Може Испания да разполага с най-много площи, а Италия да произвежда повече вино от нея, но Франция си остава синоним на думата „вино“ в представите на милиони хора по света.

Лозята й се разпростират на 792 000 хектара, които дават 50 – 60 милиона хектолитра виноили 7 – 8 милиарда бутилкигодишно.Всяка държава, която се стреми към международно признание в областта на винарството, копира стила на вината от Бордо, Бургундия, Лоара, Шампан или Прованс. Френските сортове шардоне, совиньон блан, каберне совиньон, мерло и сира могат да бъдат намерени навсякъде по света. Когато се говори за най-добрите вина на някоя страна обикновено се казва, че те са по френски образец. Все още се счита за новина, когато на интернационални конкурси вино от друга страна измести някое френско вино от първото място.

Винопроизводството във Франция има хилядолетна история. Основаването на Марсилия като гръцка колония през VI в. пр. Хр. се счи­та за документираното му начало. Това, което отличава французите от другите средиземноморски нации, за които виното също е част от ежедневието, е, че те единствени го превръщат в цивилизационен инструмент и в продължение на векове въздигат правенето му в изкуство.

През Средновековието френските монаси залагат основите на винена Европа, каквато я познаваме днес: те поддържат и картографират лозята не само във Франция, но и навсякъде където ордените им имат манастири, развиват и запазват за поколенията енологични познания и умения, водейки подробни архиви и експериментирайки в лозята и избата. Към средата на XIX век френското вино се наслаждава на златен период: буржоазията е новият клиент, богат и любопитен към всичко, което може да му донесе удоволствие. За Световното изложението в Париж през 1855 година Наполеон III възлага на търговците от Бордо да изготвят класификация на местните вина според тяхното качество и цени. Тя влиза в историята като Класификацията на вината от Медок и Грав от 1855 година и е най-известната класификация на вина в света, променяна само два пъти за 163 години.

Франция, чиито брегове се мият от Атлантическия океан и Средиземно море, има изключително благоприятно географско положение. Френските винени региони са разположени между 42° и 50° северна ширина и могат да се похвалят с невероятно разнообразие на макро и микроклимати, както и тероари. Друго нейно предимство е, че системата й за класификация на лозята, пренесена междувременно в законите на много страни по света.

Системата се нарича Appellation d’origine contrôlée, базирана на идеята за географски произход и се управлява от Institut national des appellations d’origine (INAO). Институтът се грижи за спазването на законите, с които държавата дефинира строго позволените практики на лозята и в избата за всеки район с контролирано наименование за произход.

Десетте най-разпространени сорта из френските лозя са:

1. Merlot: 112 200 хектара
2. Ugni blanc: 82 200 хектара
3. Grenache: 81 100 хектара
4. Syrah: 64 000 хектара
5. Chardonnay: 50 600 хектара
6. Cabernet sauvignon: 48 100 хектара
7. Cabernet franc: 33 000 хектара
8. Carignan noir: 32 700 хектара
9. Pinot noir: 32 300 хектара
10. Sauvignon blanc: 29 900 хектара

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR