Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

вината на българския пазар

|

Вината в България

Знаете ли, че България е била вторият износител на бутилирани вина в света през 80-те? Днес вината в Бълария не могат да се похвалят с такава масивна продукция, но като държава с хилядолетни традиции във винопроизводството, не сме спрели да произвеждаме качествени и достъпни вина.

Независимо от неголямата си територия, през вековете вината в България са включвали голямо разнообразия от местни винени сортове, които (за наша радост) в последните няколко години се завръщат и заемат достойно място в избора на вино на българина – от плътния, ароматен мавруд до свежите мискет и димят.

Вината в България

Мавруд

Поради дълбокия му, тъмночервен цвят, името на това вино идва от Гръцката дума за черно (mávro). Гроздето от Мавруд се гледа само в малък район, северно от Родопите. Свързваме този сорт с Асеновград или Перущица.

Гроздовият храст обикновено е малък, нисък и узрява късно – бере се в края на октомври. Резултат от всички тези фактори е ароматно, плодово вино с високо съдържание на танини, висок потенциал за отлежаване и силен локален характер.

Димят

 Димятът е най-широко разпространеният сорт бяло вино в България. Най-често го пием охладено през горещите летни дни. Познат с големите си ароматни гроздове, Димятът е отглеждан от векове в източната част на страната, най-вече около Шумен, Варна и Хасково.

Интересна легенда разказва, че е оригинално култивиран в Египет при делтата на Нил и е бил докаран в България от кръстоносците. Характеристиките му са на типично балканско вино. Един от сортовете, които растат около нашата изба и от който правим едно от чудесните вина в серията ни Bulgarian Heritage.

Рубин

Местен сорт, създаден през 1944 в Плевен, кръстоска между сортовете Небиоло и Сира. Името му се дължи на рубиненочервения цвят на виното, което се получава от него. Ароматът му е интензивен и омайващ, с доминиращи нотки на зрели боровинки. Узрява около септември и не търпи студени температури. Оптималното събиране на реколтата е много важно за този сорт, тъй като след събирането, гроздето бързо произвежда захари, но също толкова бързо губи киселинността си.

Мискет 

Познат в два основни вида – червен и карловски, този сорт има доказан произход по тези земи още от праисторически времена. Гроздовете са много светли и големи. Зърната са сочни, с блед розовочервен цвят и се отличават от другите сортове с повече восъчен налеп по тях..От червения мискет, отглеждан в нашите лозя в семлището на Карабунар, правим финия, деликатен Мискет от серията Bulgarian Heritage.“

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR