Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

период на отлежаване на виното

|

Отлежаване на виното

Създаването на собствена колекция е неизбежен момент в живота на винения ценител: практически е невъзможно да консумираме всичко, което бихме искали да закупим, а и няма нищо по-хубаво от това да съпреживеем развитието на вината, които обичаме. Освен средства, време и търпение, от решаващо значение за правилното изграждане на една винена колекция са, разбира се, вината в нея. Кои от тях могат да отлежават и как да разберем дали вината, които харесваме имат потенциал за отлежаване?

От значение за дългия живот на едно вино са неговите киселинност, танини, алкохол и захари. Принципно колкото са по-високи те, толкова по-добре, въпреки, че бургундските червени (от сорта пино  ноар) с алкохолния си градус от 13,5% и деликатни танини могат да доживеят същата възраст като силно таниновото и екстрактно Бордо (купаж от някои от сортовете каберне совиньон, мерло, каберне фран и пти вердо). Оценките за отделните реколти в специализираната преса също са полезен ориентир за това какво да купувате. 

Модерната история на вината, възлизаща на повече от два века, ни дава достатъчна статистика кои сортове и тероари имат потенциал за отлежаване (надвишаващ 15 години). Това е и най-важното при вината за колекциониране: не просто да издържат напора на времето, а да стават по-добри с годините; не да можете да ги пазите, а да има защо да го правите. Обикновено вината правени с идея за отлежаване са прекалено затворени и трудни за консумация поне през първите десет години от живота им. 

Най-често купуваните вина за колекции са: червени Гран Крю-та от Бордо и Бургундия, топ-вината на Калифорния и Австралия (каберне совиньон, мерло и пино ноар), италианските Бароло, Барбареско и Брунело ди Монталчино, както и Супер-тосканските вина, десертният Сотерн от Бордо, белите бургундски, немски ризлинг, Токай, порт и мадейра. Особено дълголетни сортове са също така италианското алианико, грузинското саперави, гръцкото ксиномавро, сирата от Северна Рона (Cornas и Cote Rotie).

Колко вино да купим за колекцията си?

Абсолютният минимум са 6 бутилки, стандартният минимум – 12. Оформянето на винената колекция е въпрос на средства, чувства и пространство. В практиката се е наложило като удачно правилото на разделената на три изба: 1/3 заема доброто вино за ежедневно потребление, 1/3 вината за отлежаване между 5 и 8 години и 1/3 бегачите на дълги разстояния, които ще отваряте след 10 и повече години. 

Не купувайте прекалено много бутилки, преди да сте установили дали набелязано за колекцията ви вино се държи добре – пийте го поне три пъти в различна атомосфера и с различни хора. Не забравяйте също така, че избата е нещо живо, тя непрекъснато се ползва и допълва, т.е. недейте само да трупате, наслаждавайте се.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR