Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

период на отлежаване на виното

|

Отлежаване на виното

Създаването на собствена колекция е неизбежен момент в живота на винения ценител. Практически е невъзможно да консумираме всичко, което бихме искали да закупим. А и няма нищо по-хубаво от това да съпреживеем развитието на вината, които обичаме. Освен средства, време и търпение, от решаващо значение за правилното изграждане на една винена колекция са вината в нея. Ето защо в тази статия ще ви дадем повече яснота относно отлежаване на виното.

Кои вина могат да отлежават? Как да разберем дали вината, които харесваме имат потенциал за отлежаване?

От значение за дългия живот на едно вино са неговите киселинност, танини, алкохол и захари. Принципно колкото са по-високи те, толкова по-добре, въпреки, че бургундските червени (от сорта пино ноар) с алкохолния си градус от 13,5% и деликатни танини могат да доживеят същата възраст като силно таниновото и екстрактно Бордо (купаж от някои от сортовете каберне совиньон, мерло, каберне фран и пти вердо). Оценките за отделните реколти в специализираната преса също са полезен ориентир за това какво да купувате. 

Модерната история на вината, възлизаща на повече от два века, ни дава достатъчна статистика кои сортове и тероари имат потенциал за отлежаване (надвишаващ 15 години). Това е и най-важното при вината за колекциониране. Те трябва не просто да издържат напора на времето, а да стават по-добри с годините. Не да можете да ги пазите, а да има защо да го правите. Обикновено вината правени с идея за отлежаване са прекалено затворени и трудни за консумация поне през първите десет години от живота им. 

Най-често купуваните вина за колекции са: червени Гран Крю-та от Бордо и Бургундия, топ-вината на Калифорния и Австралия (каберне совиньон, мерло и пино ноар), италианските Бароло, Барбареско и Брунело ди Монталчино, както и Супер-тосканските вина, десертният Сотерн от Бордо, белите бургундски, немски ризлинг, Токай, порт и мадейра. Особено дълголетни сортове са и италианското алианико, грузинското саперави, гръцкото ксиномавро, сирата от Северна Рона (Cornas и Cote Rotie).

Колко вино да купим за колекцията си?

Абсолютният минимум са 6 бутилки, стандартният минимум – 12. Оформянето на винената колекция е въпрос на средства, чувства и пространство. В практиката се е наложило като удачно правилото на разделената на три изба. 1/3 заема доброто вино за ежедневно потребление. 1/3 заемат вината за отлежаване между 5 и 8 години. 1/3 заемат бегачите на дълги разстояния, които ще отваряте след 10 и повече години. 

Не купувайте прекалено много бутилки, преди да сте установили дали набелязано за колекцията ви вино се държи добре. Пийте го поне три пъти в различна атомосфера и с различни хора. Не забравяйте , че избата е нещо живо, тя непрекъснато се ползва и допълва. Недейте само да трупате, наслаждавайте се.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR