Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Кои са белите винени сортове

|

Бели винени сортове: мускатови

Въпреки, че България традиционно е позната като производител на вина от червени сортове грозде, не трябва да подценяваме и белите такива, които бавно, но сигурно се възраждат в съзнанието на крайния потребител. Силно популярните шардоне и совиньон блан в продължение на години бяха изтласкали по-самобитните сортове мискет, мускат, тамянка и рикат. Последните тенденции на винения пазар обаче обръщат поглед към местните сортове и въпреки, че на Балканския полуостров е трудно да се определи кой сорт, точно в кои политически граници е възникнал, някои от тях просто приемаме за местни. Такъв е и случаят с бели винени сортове: мускатови

Семейство Мускатови

То е една от най-древните бели винени сортове, винени фамилии и към нея спадат Дребнозърнест бял мускат, Александрийски, Хамбургски (червен сорт) и Мускат Отонел. Една от основните характеристики на всички роднини е техният специфичен аромат и вкус … на грозде. Лозите им обичат топъл климат, а цветовете на ципите им варират от зеленикави до почти кафяви. Мускат може да бъде произведен във всякакви винени варианти: сухо, полусухо, сладко, пенливо, десертно и това именно го прави интересен за много винари. Белите сухи вина, произведени от този сорт са висококачествени, с интензивен аромат и цветист характер, напомнящ виолетки и индрише. Като цяло обаче, характерна за бели винени сортове: мускатови е ниската киселинност, поради което вината се консумират млади и свежи, без да претендират за какъвто и да е потенциал за отлежаване.

Най-елегантният и качествен представител на мускатовата фамилия несъмнено е Дребнозърнестият мускат (muscat blanc à petits grains). Намира се почти навсякъде по света, най-популярен е обаче на Балканите, във Франция, Австралия, Южна Африка и Северозападна Италия като пенливо москато бианко. Тамянка е местното му име в България, Сърбия и Македония, но това не го прави местен. Дори с цената да бъдем разочаровани, факт е че тамянката всъщност е именно този мускат.

Александрийският мускат

Той има по-плътна и плодова характеристика: по-скоро мармаладен, отколкото с аромат на портокал както дребнозърнестия. Всяко испанско вино, което се нарича москател вероятно е именно част от тези бели винени сортове

Мускат Отонел, който е широко разпространен в България, е светъл и ароматен, а хамбургският мускат е по-скоро сорт, използван за трапезни вина и ракии.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR