Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Каберне фран

|

Каберне фран: майката на Каберне Совиньон, Совиньон Блан и Мерло

Каберне фран е един от родителите на каберне совиньон, совиньон блан, мерло и карменер. Често се счита, че синовете превъзхождат родителя си, но в случая това не е съвсем вярно. Често благоуханният и елегантен каберне фран е добре дошло разнообразие на строгите карменер и каберне совиньон. Чистосортов каберне фран се среща по-рядко, обикновено той е част от купажи в стил „Бордо“. (Castellum Каберне Фран).

Произход на Каберне фран

По последни данни произходът на Cabernet franc е във Франция, но не е нито в Бордо, нито в Долината на Лоара, а в страната на баските в Западните Пиренеи. И като лоза, и като вино каберне фран зрее по-рано от каберне совиньон, което го прави особено полезен в непостоянния климат на Бордо, където последният често не достига пълна зрялост. Фактически ненапълно узрелият каберне совиньон има много подобен аромат на каберне фран: храст, френско грозде и чушка.

Разпространение

В родината си Франция каберне фран е разпространен най-вече в Бордо и Долината на Лоара. Среща се и в Италия – Фриули, Венето, Тоскана; Унгария – Villány and Szekszárd (Сексард); Испания, Гърция, Хърватска и в България, където дава много добри резултати. Извън Европа е разпространен предимно в САЩ, Аржентина, Чили, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Cabernet franc е прекрасно ефирен и елегантно ароматен с нотки на малина, печена червена чушка, графит, боровинков храст, виолетки и гора след дъжд. Киселините му са умерени, танините – също, тялото – елегантно и пикантно. Умереният контакт с дъб му придава допълнителни нотки на какао, шоколад и сладки подправки. Сортът може да се консумира в рамките на 5-6 години, но някои вина имат повече от сериозен потенциал за отлежаване (над 20 години).

Това е ултимативното вино за вегетарианци и за всякакви ястия. Например в такива с чушки, зеле, зеленчуци на грил като патладжан и тиквички, богати на подправки – розмарин, салвия, мащерка или шафран. Също така, вегетарианска лазаня, брускети и ястия с доматени сосове, боб на фурна. Всепризната месна комбинация обаче е: агнешки котлети с розмарин.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR