Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

филмите за вино

|

Няколко вдъхновяващи филма за виното

Не само Пикасо е имал период, в който, вдъхновен от виното, е рисувал кубистични чаши, бутилки, развеселени хора. Книги за виното също не липсват. Но това, което е интересно е, че и филмовата индустрия не остава безразлична към божествената напитка. Виното и киното имат една обща черта: само една глътка/сцена са в състояние да ви пренесат в друго време и пространство. Исторически, документални или приключенски, ето някои от култовите филми за виното, които могат да променят отношението ви към него:

Филми за виното, които ще се харесат на романтичните винени любители:

A Walk in the Clouds/Любов в Облаците (1995)

Прекрасна любовна история за наследничка на лозови масиви в долината Напа в САЩ и завърнал се войник, който спасява честта й, представяйки се за неин съпруг. Дали обаче нейната красота или виното са причината той да избере да е с нея? Или и двете?

Sideways/Отбивки (2004)

Пино ноар е величествен и мистериозен сорт. Отново от американска гледна точка е разказана историята на приятелството и мъжката душа, пречупена през призмата на виното. Едно пътуване из лозовите масиви в Калифорния, което е представено по такъв начин, че дори печели Оскар за сценография.

A Good Year/Добра година (2006)

Едва ли има винен любител, който не е гледал идиличната история на банкер, който наследява шатото на чичо си в Прованс, изиграна от Ръсел Кроу. Но, ако това е така, сега е време да обърнете внимание на този филмово-винен шедьовър. Тогава ще разберете как виното може да променя характери.

Bottle shock/Бутилка шок (2008)

По забавен начин този филм разказва историята от 1976, когато светът открива качесвата на калифорнийското вино. На сляпата дегустация, известна като Judgment of Paris или Парижкото възмездие, вино от САЩ печели безапелационно пред доказали се френски производители. Събитието е ключов момент в производството, маркетинга и консумацията на вино, обръщайки представата за винарството като за чисто европейска индустрия.

El Camino del Vino (2010)

Един от най-непопулярните, но много вдъхноващи филми за виното, в който известен сомелиер губи обонянието и вкуса си. Веднага след това, за да възстанови сетивата си се връща в родното си място. 

A Year in Burgundy (2013)

Един от успешните съвременни филми на винена тематика, който разказва за премеждията на американски винен купувач в Бургундия. 

Филми за винени маниаци:

Mondovino (2004)

Филмът е актуална история за това как функционира винения свят. Критично погледнато и с една единствена камера, филмът разглежда темата за бъдещето на винопроизводството. Дали то принадлежи на интернационални корпорации или на малки бутиикови изби? 

Red obsession/Червена обсесия (2013)

В едната част на филма се разказва за водещи винопроизводители в Бордо, които разкриват тайни за това, което прави вината им уникални. Втората е посветена на спадовете и подема на винения бизнес до 2008 и влиянието на Китайския винен пазар. И въпреки, че виното не трябва да бъде възприемано като инвестиция, филмът засяга често скриваната тема за мащабността на винения бизнес.

SOMM (2012)

Документален филм за сложността и предизвикателствата във виненото образование. През последните няколко десетилетия само около 200 човека успяват да вземат тежкия изпит и да станат Master Sommelier. Реалните истории на четирима кандидати ни подготвят за най-сложния изпит, за който някога сме чували. 

Somm: Into the Bottle (2015)

Не точно продължение на предния, но на същата тематика, филмът разказва за тайните на винопроизводството и дава отговор на въпроса защо виното е нещо, толкова вдъхновяващо.

Sour Grapes (2016)

Най-новият документален винен филм разказва за шармантен измамник, който печели милиони от  фалшиви вина. 

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR