Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Шардоне кралят на бялото вино

|

Кралят на белите винени сортове: Шардоне

Шардоне е най-популярният бял винен сорт и историята на успеха му е неоспорима. Отглежда се във всички световни винени региони и много често е фундаментът на цели индустрии. На многобройни пазари неговото име е синоним за бяло вино. 

Произход на сорта Шардоне

За родина на шардонето се счита френската област Бургундия. Както при всеки древен сорт, точният му произход не може да бъде доказан със сигурност, но последните ДНК-изследвания сочат за негови родители Pinot Noir(Пино Ноар) и Gouais Blanc (вече изчезнал сорт).

На лозето: шардоне е сорт с много добра родовитост, но добивите, при които биха се получили висококачествени вина не са високи. Той е ранен сорт грозде, който узрява в края на август. По отношение на почвите е относително непретенциозен и се справя добре на различни видове, но като че ли най-подходящи са по-дълбоки, глинено-варовикови почви. Климатично погледнато шардоне проявява завидна гъвкавост: чувства се добре както в горещите равнини на Австралия, така и по хладните хълмове на Шабли. Едни от най-добрите шардонета по света идват от региони с хладен климат.

Енолозите обичат да работят с шардоне. Сортът им предоставя свобода по отношение на стилистиката: с или без контакт с дъб. От своя страна, шардонетата произведени в дъбови бъчви са обширна категория, защото контактът с дървесината може да започне още преди гроздовият сок да се е превърнал във вино.

Има няколко форми на „общуване” между дъба и шардонето: 

– първична ферментация в дъб;

– първична ферментация и малолактична ферментация в дъб;

– първична и малолактична ферментация в дъб и отлежаване върху утайките;

– отлежаване в дъб. 

Палитрата на ароматите при шардонето е изключително богата и, в зависимост от стилистиката и произхода, преминава през зелена и жълта ябълка, пъпеш, тропически плод, праскови, ванилия, мед, тост, тютюн, флорални и етерични акценти. Тялото на едно шардоне може да бъде както стегнато и свежо, така и плътно, с достатъчно алкохол и екстракт.

По своя потенциал за отлежаване шардоне е в челната тройка на белите сортове. Вината на Бургундия и Шабли например могат да достигнат завидната възраст от над 30 години.

Многоликата природа на сорта го прави особено подходящ патньор на различни видове кухни и храни. А именно: риба и морски дарове, бяло месо, телешко, свинско, паста и ризото с маслени и сметанови сосове, ястия с гъби и много други.

В България шардонето се радва на почит сред изби и потребители. Очаквано през последните няколко години показва много добри резултати. Среща се във всяка възможна стилистика. Като най-добрите вина са следствие от умела работа на лозето и в избата и печелят признанието както на българската, така и на интернационалната публика.

Вината на Via Vinera с участието на шардоне са Via Vinera Viognier & ChardonnayVia Vinera Chardonnay & Sauvignon blancContour ChardonnayContour Chardonnay & Sauvignon Blanc & Viognier

Вижте повече за сорта Совиньон Блан тук!

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR