Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Каберне совиньон кралят на червеното вино

|

Каберне Совиньон: червеният винен крал

Роден във френската област Бордо, каберне совиньон е дете на двама небезизвестни родители: червения каберне фран и белия совиньон блан. Eдин от най-младите сортове червени вина, създаден едва през 17 век, днес той се радва на неописуема слава. Той е най-разпространеният червен сорт грозде, както в България, така и в световен мащаб. Представете си целия остров Родос, който е около 1400 квадратни километра, целият засаден с каберне…

Каберне совиьон – специфики

Лесен за отглеждане, непретенциозен към специфичен климат и почви. Сортът е засаден дори в пустинята Гоби! Каберне совиньон си има всичко: плътно тяло, наситен цвят, високи киселини и сериозни танини. Това го прави подходящ партньор на много други сортове, на които им липсва едно или повече от изборените качества. В родината си Бордо той често се купажира с малки количества мерло, каберне фран или пти вердо. Освен това, той е едно от най-дълголетните вина, годни за отлежвавне до няколко десетилетия. Често сортът лежи в бъчва до 2 години. Много от винените експерти и сомелиери дори са на мнение, че каберне совиньон трабва да бъде консумирано едва след 10-тата си година.

В ароматния си спектър сортът носи тревисти, зелени и чушкови аромати, когато е неузрял. С възрастта обаче влиза в истинския си стил, който може да бъде разпознат безпогрешно: касис, черна боровинка, подправки, мента, евкалипт, кедър. В австралийските кабернета дори се намират аромати на черна маслина. Високият афинитет към дъба му придава многобройни вторични характеристики на ванилия, тютюн, кафе, кедрово и сандалово дърво, мускус, пикантни нотки, дори листа на домати.

Освен във Франция е разпространен в България, Чили, САЩ и Австралия, напоследък все повече и в Южна Африка, Нова Зеландия и Аржентина.

Освен, че Cabernet Sauvignon е едно от най-скъпо продаваните вина по света интересен факт е, че на световната сляпа дегустация през 1976 година, известна като  “Judgment of Paris”, калифорнийско каберне совиньон печели приза сред световноизвестни и доказали се френски производители. Това събитие е и официалното „кръщене“ на вината от Новия свят на световната сцена (за разликата между двата винени свята ще прочетете в една от следващите ни публикации).

Кабернето е един от най-добрите партньори на агнешко месо, бургери и ребра. Това съчетание с месо е възможно поради факта, че интензивните танини се неутрализират прекрасно в присъствието на мазнини и протеини. Интересни комбинации се получават и с равиоли с рикота. Също с месни ястия със смокини и орехи, както и зрели сирена. 

Каберне Совиньон от Via Vinera

Вината на Via Vinera с участието на Cabernet Sauvignon са Via Vinera Cabernet Sauvignon & Syrah – носител на златен медал от тазгодишния „световен шампионат“ на добрите вина Concours Mondial de Bruxelles, Via Vinera Merlot & Cabernet Sauvignon & Syrah, бестселърът на Контур Contour Cabernet Sauvignon & Pinot Noir и Contour Cabernet Sauvignon. Виа Винера развива свое собствено Cabernet Sauvignon на лозовите масиви в с. Карабунар.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR