Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

каква форма има виното

|

Формата има значение

След като изяснихме колко е важна формата на чашата за вкуса на виното, сега ще се зaемем със значението на бутилката. Тя не променя вкуса на течността, но определено носи много информация за сорта, региона и производителя, която може да ни е от полза при избора.

Най-разпространени са 3 вида бутилки: „Бордо“, „Бургундия“ и „Флейта“ (Мозел). И днес вината в тези винени дестинации задължително се съхраняват в бутилка със съответната формата, но напоследък все повече световни региони използват тези визуални индикации, когато правят вина от сортове типични за Бордо (каберне совиньон, мерло, каберне фран), Бургундия (пино ноар, шардоне), Мозел (ризлинг). Разбира се има и много изключения. Например кафяво оцветени бутили тип “флейта” се използват за бели вина от региона Райнгау в Германия.

Все пак има общо 12 вида бутилки в света, ето малко информация за най-известните:

Бордо

Бутилката е права и продълговата, тъмнозелена за червени и светлозелена за бели вина. Използва се за типичните за региона сортове каберне совиньон, мерло, малбек, каберне фран, совиньон блан и семийон.

Бургундия

Леко заоблени страни са типични за този вид бутилка, която се появява през 19 век. Пино ноар, шардоне и алиготе са сортовете, които се идентифицират с нея. Заради популярността си, често е стилизирана – има доста нейни варианти с по-дебело стъкло и с по-голяма обиколка.

Рона

Долината на Рона е известна с разнообразни сортове: сира, мурведр, гренаш ноар вионие, марсан, русан. Бутилката е почти с формата на бургундската, но малко по-тънка и издължена. Обикновено има инкрустиран текст или герб от самата стъклена повърхност. Шатньоф-дьо-Пап и Кот-дьо-Рон: две от най-известните вина от региона задължително са в такива бутилки, които се използват и в региони от Новия Свят, например шираз от Аржентина, Австралия и Чили.

Шампан

Маслинено-зелената бутилка, символ на щастие и забавление, е създадена в този дизайн единствено поради технически съображения. Дебелото стъкло и заоблените ъгли са необходими поради налягането в бутилката (3 пъти по-голямо от това на автомобилна гума), пълна с пенливо вино.

Провансалска

Светло стъкло, оформено като женско тяло (или корсет), използвано в началото само за червени вина. Провансалската бутилка днес е предимно за розета.

Флейта (Мозел)

Елегантната, издължена форма на бутилката е разпознаваема от всички винолюбители, а зеленият й цвят е задължителен. Традиционно се използва за ризлинги от немския регион Мозел, но и в Елзас, както и от доста винарни от Новия Свят. Все пак внимателно четете етикетите, защото доста често виното в бутилката е с лека остатъчна захар.

Независимо от региона обаче всяка бутилка има вдлъбнато дъно. Това е така поради няколко причини, най-важните от които са да сe сервира по-лесно и да се създаде оптическа илюзия, че бутилката е по-голяма.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR