Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

митовете за виното

|

Кои са най-популярните митове за виното?

Светът на виното е необятен, изпълнен с много мистика, история, изкуство и дори наука. Както във всяка сложна материя, така и тук битуват и различни митове и легенди. Повечето от тях са вече опровергани, но някои упорито продължават съществуването си. За всички любопитни почитатели на виното ето няколко разпространени вярвания, които се нуждаят от спешно опровергаване:

1. Червеното вино е по-добро от бялото

Противно на повечето предположения, бялото вино предлага изключителна палитра от стилове: тихо или пенливо, сухо или десертно, с висока или с ниска киселинност, с или без дъб. Сортовите аромати са изключително разнообразни: растителни, цветисти, минерални и опушени. Големите бели вина могат да отлежават с десетилетия (шампанско, бяло бургундско, ризлинг, Шабли), а на трапезата бялото вино е по-разностранен партньор на храната от червеното: салати, зеленукови ястия, риби, но и телешко, свинско, азиатска кухня, пернат дивеч. Бялото е ултимативното вино за сирена.

2. Бяло вино с риба, червено – с месо

Морално остаряло правило, особено пък на фона на етническите кухни, които завладяват света и на изключително разнообразната стилистика на вината. Съобразявайте се с интензивността и вкусовете на цялото ястие (плюс подправки, сосове и начин на приготвяне): риба тон е прекрасна за пино ноар, а гъска с червено зеле – за млад ризлинг.

3. Винтова капачка = евтино вино

Защо това съвсем не отговаря на истината може да прочетете в статията ни за предимствата на винтовата капачка.

4. Червеното вино се сервира на стайна температура

Терминът „chambrer” (от фр. chambre – стая) е въведен доста преди централното отопление, когато температурата във френските стаи е била значително по-ниска отколкото в наши дни. Така че, въпреки етимологията си, в наши дни „стайна температура“ не означава  сервиране на червено вино наистина на стайна температура, която би била над 21-22ºС, а сервиране на правилната температура за оптимално развитие на ароматните му компоненти, която е 16-18ºС.

5. От шампанско боли глава

Пенливите вина, произведени по класическа технология (втора ферментация в бутилката) са символ на аристократичен и царски лукс и представляват връх на занаятчийското познание в правенето на вино. От това би могло да ни заболи предимно джоба, но не и главата. Глава може да ни заболи от евтини вина, произведени  чрез изкуствено добавяне на СОи захар.

6. Скъпото вино е по-доброто вино

Както при много други продукти, така и при виното високата цена обозначава не само високото качество или репутация на продукта, но и валидира значението на самия клиент. Никога не забравяйте какво е казал барон Филип дьо Ротшилд: „До 20 евро плащате цената на виното, над 20 – своята”. Скъпото вино не означава автоматично удоволствие, а в края на краищата единствено това има значение – удоволствието от консумацията на едно вино.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR