Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

митовете за виното

|

Кои са най-популярните митове за виното?

Светът на виното е необятен, изпълнен с много мистика, история, изкуство и дори наука. Както във всяка сложна материя, така и тук битуват и различни митове и легенди. Повечето митове за виното са вече опровергани, но някои упорито продължават съществуването си.

За всички любопитни почитатели на виното ето няколко разпространени митове за виното, които се нуждаят от спешно опровергаване:

1. Червеното вино е по-добро от бялото

Противно на повечето предположения, бялото вино предлага изключителна палитра от стилове: тихо или пенливо, сухо или десертно, с висока или с ниска киселинност, с или без дъб. Сортовите аромати са изключително разнообразни: растителни, цветисти, минерални и опушени. Големите бели вина могат да отлежават с десетилетия (шампанско, бяло бургундско, ризлинг, Шабли), а на трапезата бялото вино е по-разностранен партньор на храната от червеното: салати, зеленукови ястия, риби, но и телешко, свинско, азиатска кухня, пернат дивеч. Бялото е ултимативното вино за сирена.

2. Бяло вино с риба, червено – с месо

Морално остаряло правило, особено пък на фона на етническите кухни, които завладяват света и на изключително разнообразната стилистика на вината. Съобразявайте се с интензивността и вкусовете на цялото ястие (плюс подправки, сосове и начин на приготвяне): риба тон е прекрасна за пино ноар, а гъска с червено зеле – за млад ризлинг.

3. Винтова капачка = евтино вино

Защо това съвсем не отговаря на истината може да прочетете в статията ни за предимствата на винтовата капачка.

4. Червеното вино се сервира на стайна температура

Терминът „chambrer” (от фр. chambre – стая) е въведен доста преди централното отопление, когато температурата във френските стаи е била значително по-ниска отколкото в наши дни. Така че, въпреки етимологията си, в наши дни „стайна температура“ не означава  сервиране на червено вино наистина на стайна температура, която би била над 21-22ºС, а сервиране на правилната температура за оптимално развитие на ароматните му компоненти, която е 16-18ºС.

5. От шампанско боли глава

Пенливите вина, произведени по класическа технология (втора ферментация в бутилката) са символ на аристократичен и царски лукс и представляват връх на занаятчийското познание в правенето на вино. От това би могло да ни заболи предимно джоба, но не и главата. Глава може да ни заболи от евтини вина, произведени  чрез изкуствено добавяне на СОи захар.

6. Скъпото вино е по-доброто вино

Както при много други продукти, така и при виното високата цена обозначава не само високото качество или репутация на продукта, но и валидира значението на самия клиент. Никога не забравяйте какво е казал барон Филип дьо Ротшилд: „До 20 евро плащате цената на виното, над 20 – своята”. Скъпото вино не означава автоматично удоволствие, а в края на краищата единствено това има значение – удоволствието от консумацията на едно вино.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR