Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

сорт Мавруд

|

Местни сортове: Мавруд – емблемата на българското вино

В месеца на виното продължаваме с тема от серията за местните сортове в България. Надали ще е изненада, че започваме с емблематичния мавруд.

Мавруд

Без да разказваме митове и легенди за силата и структурата на сорта, знаем, че мавруд е стар местен сорт, чието име произхожда от гръцкото мавро (черен). Отглежда се единствено в България от древни времена. Той, въпреки славата си на „масово вино“ по време на комунизма (третиран е сходно с угояването на гъските при производство на гъши дроб: бърза беритба с недостатъчна зрялост на материала, което води до строго и неатрактивно вино, но за сметка на товадо големи количества, които да задоволят необятните комунистически пазари) е сорт, който никога не е губил добрата си репутация. Дали заради национална гордост, или поради факта, че сортът наистина има потенциал, но ако се отглежда с внимание,той може да даде качествени и интересни вина с потенциал за отлежаване.

В наши дни

Все повече енолози работят осъзнато с него и постигат повече от добри резултати, въпреки капризността му. Оптималният стил на сорта се характеризира с: наситен рубинен цвят, достатъчно танини и киселини и специфичен аромат, в който преобладават горски плодове, къпина и зряла черница, землисти аромати, шипков мармалад, билки и подправки. Вината се развиват отлично в контакт с дъбова дървесина, като развиват комплексен ароматен профил и мек, плътен и хармоничен вкус. Подходящ е както за направата на млади вина и розета, така и за дългогодишно отлежаване.

Насаждения с Mavrud

Насажденията са основно в Тракийската низина, около Асеновград, но също и край Перущица, Пазарджик, Стара Загора, Чирпан. От него се произвеждат и по-свежи варианти от насажденията по Черноморието, където сортът е познат под друго име: качивела.

Най-подходящ е като партньор на ястия от червени меса и дивеч. Добре се съчетава с твърди сирена, особено козе, паста, ризото с гъби.

Много е търсен на пазара не само от българите. А и все повече от чуждите винени любители, жадни за локални интересни сортове. Днес мавруд увеличава насажденията си, след като години наред беше изкореняван. Както с всеки друг сорт обаче, трябва търпение, за да достигнат лозята своята оптимална зрялост и да произведат качествено вино.

Произход на сорта МаврудТрадиционен български винен сорт червено грозде, един от най-старите и считан за един от най-ценните и висококачествени местни сортове.
Райони, в които се срещаНасажденията са основно в Тракийската низина, около Асеновград, но също и край Перущица, Пазарджик, Стара Загора, Чирпан.
Вина, които се произвеждат от МаврудПодходящ е както за направата на млади вина и розета, така и за дългогодишно отлежаване.
Профил на сортаНаситен рубинен цвят, достатъчно танини и киселини, специфичен аромат, в който преобладават горски плодове, къпина и зряла черница, землисти аромати, шипков мармалад, билки и подправки.
Добри комбинации с МаврудПодходящ партньор на ястия от червени меса и дивеч. Може да се съчетае и с твърди сирена, особено козе, паста, ризото с гъби.

Често задавани въпроси

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR