Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

сорт Совиньон Блан

|

Совиньон Блан: любимецът на всички?

Дали заради добра маркетингова стратегия, емоционални вкусови асоциации, свързани с екзотични дестинации, препоръки от приятели или сляпо следване на масови тенценции, няма как да се отрече, че любимецът на масовото винено съзнание в последното десетилетие несъмнено се казва совиньон блан. За него се говори като за нарицателно за бяло вино, не само в България, но и по целият свят. Истината обаче е, че той е повече обичан, отколкото познаван. Поради масовото му разпространение в новозеландски стил, някои хора дори вярват, че родината на сорта е Нова Зеландия. А стиловете му са многобройни и интересни и заслужават да бъдат опознати.

Совиньон Блан – произход

Родината на сорта е Долината на Лоара във Франция. ДНК-изследвания посочват Долината на Лоара като родина на совиньон блан, шенин блан и саванин. Той е единият от родителите на каберне совиньон. А негови по-далечни роднини са грюнер велтлинер, пти мансенг, силванер и вердельо. Името му, Sauvignon, идва вероятно от фр. sauvage (див). Тъй като формата на листата му прилича на тези на дивата лоза.

Той е директно облагодетелстван от търсенията на отегчените от шардонето винени потребители и разпространението му през последните двайсет години из лозята на света е бързо и повсеместно. Сочните му и хрупкави киселини, както и атрактивните аромати бързо съумяват да го направят всеобщ любимец. Интересното при него е, че е в състояние по забележителен начин да отрази конкретни лозарски и енологични подходи. И в зависимост от това се среща в два стила: „зелен“ и „жълт“. В който и от двата стила да е издържан, той принципно се произвежда в стоманени съдове, без да има контакт с дъб. Това обаче не му пречи да има потенциал за отлежаване от няколко години. През тях да развива интересни ядкови аромати.

Стилове

„Зеленият“ стил се характеризира с интензивни, разпознаваеми аромати на зелена чушка, аспержи, трева, коприва, бръшлян, цариградско грозде и киви, придружени в идеалния случай от нотки на варовик и мокра скала; свежо, стегнато, сочно и много ароматно тяло. Вина в този стил идват предимно от Нова Зеландия, Южна Африка и Чили, като, разбира се, понякога и европейските могат да бъдат в този стил.

Прижълтия“стил в носа преобладават зряла круша, дюля, пъпеш, бъз, акация, бели и жълти цветя и препечена кора от хляб. Стилът е характерен за Европа: Сансер и Пюи Фюме във Франция, Алто Адидже и Фриули в Италия, Щайермарк в Австрия. България по-скоро клони към жълтия стил, плодов и елегантен.

По логиката на сензорната комбинация, на този сорт му подхождат зеленолистни салати, ястия с аспержи, риби и морски ястия, стриди, козе сирене. Поради специфичните си киселини и аромати сортът не се вписва в общоприетите правила за бяло вино и храна: така например той не си отива с пилешко месо и поширани яйца. Именно поради тази негова специфичност, той е особено подходящ за аперитив.

Вината на Via Vinera с участието на совиньон блан са:

– Via Vinera Chardonnay & Sauvignon Blanc, получило грамота от Decanter World Wine Awards 2018

– Contour Sauvignon Blanc & Pinot Gris

– Contour Chardonnay & Sauvignon Blanc & Viognier

Родината на Совиньон БланДолината на Лоар във Франция е родината на сорта. ДНК-изследвания посочват Долината на Лоара като родина на совиньон блан, шенин блан и саванин. Той е единият от родителите на каберне совиньон.
Интересни купажиVia Vinera Chardonnay & Sauvignon Blanc; Contour Sauvignon Blanc & Pinot Gris
Цвят, който се свързваНаситеността на цвета на виното може да говори за богатия му вкус. Совиньон блан определено е най-добре познатия сорт с оттенъци на зелено.
„Зеленият“ стил Характеризира се с интензивни, разпознаваеми аромати на зелена чушка, аспержи, трева, коприва, бръшлян, цариградско грозде и киви, придружени в идеалния случай от нотки на варовик и мокра скала; свежо, стегнато, сочно и много ароматно тяло.
„Жълтият“ стил Преобладават зряла круша, дюля, пъпеш, бъз, акация, бели и жълти цветя и препечена кора от хляб. Стилът е характерен за Европа: Сансер и Пюи Фюме във Франция, Алто Адидже и Фриули в Италия, Щайермарк в Австрия. България по-скоро клони към жълтия стил, плодов и елегантен.

Често задавани въпроси

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR