Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Contour – очертанията на вдъхновението

|

Contour – очертанията на вдъхновението

Появили се на пазара преди по-малко от две години, вината с марката „Via Vinera“ спечелиха не само симпатиите на клиентите, но и признанието на местна и интернационална винена критика.

Началото на едноименния винен проект се поставя през 2007 година в местността Шаровица край Карабунар. Десет години по-късно е презентирано новото име на избата – Via Vinera и отличията до днес са индикатор за еднакво успешни вина както от международни, така и от локални български сортове.

Via Vinera обединява стиловете на два традиционни български тероара: този в Тракийската низина (с. Карабунар) с този на Дунавската равнина (гр. Килифарево). Смелото начинание е възможно, благодарение на отдадената работа на енолога Надежда Дюлгерска и на екипните усилия между нея и собствениците на избата. Резултатът е качествено и добре структурирано портфолио.

Казва се, че една изба е толкова добра, колкото е добро виното й за всеки възможен повод. При Via Vinera това са вината от серия „Contour”, която през 2020 получава нови стилистични и качествени очертания! Contour – очертанията на вдъхновението – една от първите серии, с които избата стартира преди повече от десет години, междувременно е силно разпознаваема сред публиката. Фокусът на първоначалната стилистиката е поставен върху тероара и е изобразен като топографски линии на етикета. Днес Via Vinerа е готова за новата фаза: преминаването от очертанията на земята към тези на човешката душевност.

Вдъхновени от чувствеността на женското тяло са очертани и контурите на новата серия:

Sauvignon Blanc
  • Contour Sauvignon Blanc & Pinot Gris олицетворява момичешкия дух в серията. Игриво, плодово и свежо, от виното струи енергия за живот. Зелена ябълка, горски цветя и свежи билки. Купи на https://bit.ly/3f32YzX
Chardonnay
  • Contour Chardonnay е стилна дама, която съчетава в себе си ентусиазъм и зрялост. Цитрусова свежест и нотка ванилия умело хармонират и чертаят контура на изящество и елегантност.
Rose
  • Contour Rose въплъщава любовта към откривателството. Това е дама-пътешественик, която ухае на горски ягоди и свежи билки и е чудесна компания за парти, пикник и пътувания. Купи на https://bit.ly/3pA1dza
Merlot
  • Contour Merlot символизира уюта и топлината на дома и олицетворява майчиното начало в серията. Подобно на майката, която е в първите ни спомени, така и сетивният профил на мерлото е запечатан във винената памет на българина. Червени горски плодове, шоколад и кадифени танини са основните елементи на това сочно вино.  Купи на – https://bit.ly/38NXEPG
Cabernet Sauvignon
  • Contour Cabernet Sauvignon & Pinot Noir е неочаквано добрата комбинация в серията. Тя е амбициозна, находчива и екстравагантна и умее да рискува.  В случая съчетанието между два от най-великите сорта в света е изненадващо успешно: горска ягода, боровинка и подправки оформят стегнато и сочно тяло.

Извън рамките на този контур, в портфолиото на Via Vinera влизат и едноименната серия Via Vinera – занаятчийски вина от интернационални сортове, които са лесно разбираеми и атрактивни, вината от местни сортове Bulgarian Heritage, които са олицетворението на любовта към традициите и кулминацията на вижданията на избата за тероар и стил са вината от серия Castellum.

Via Vinerа предлага по нещо за всеки повод и вкус. Независимо от това, на коя от сериите се спрете, ще съпреживеете философията на избата: защото “в живота може би има по-важни неща от виното, но не и за нас.”

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR