Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

ледено вино

|

Що е то ледено вино?

Eiswein/Icewine, или както е познато в България – снежно или ледено вино

Това е напитка, в производството на която ключова роля играе ледът или по-общо казано студът. Специфичното и различното от стандартния процес е фактът, че гроздето за тези вина се оставя да замръзне на лозата. В някои години това става през ноември, в други може да се случи дори и в началото на следващата година. По закон се изисква температурите да са минус 8, в някои държави минус 7ºС, за да започне не само беритбата, но и в последствие пресоването в избата. При него съдържащата се в гроздето вода се отделя под формата на ледени кристали и резултиращата мъст, подобно на тази при благородно сладките вина, е със сериозна концентрация на захари и киселини.

Като цяло снежното вино е по-благата алтернатива на благородно сладките вина като аромати и вкусове:

Тук не се наблюдава обогатяващата, но и често утежняваща възприятията роля на благородната плесен, т.е. виното е с по-деликатен, но в никакъв случай по-елементарен профил и е достъпно за потребителя още в млада възраст. Често то е предпочитаният избор дори от пламенни любители на десертни вина. Друг важен аспект на привлекателността на снежното вино е цената му – при него отпада например бавната и продължителна беритба, която е значителен фактор при ценообразуването на благородно сладките вина и съответно стойността, на която може да бъде намерено наистина добро снежно вино е приемлива.

И въпреки, че знаем, че ледено вино се е правило още в древен Рим, първите документирани доказателства идват от Франкония, Германия от 1794 година. Снежните вина са исторически специалитет на страни с по-хладен климат именно като Германия и Австрия, но поради подходящите условия Канада е най-големият производител, който се справя със задачата всяка година, за разлика от другите, в случаите на топли зими.

Въпреки, че този стил вино теоретически може да бъде направен от всеки сорт грозде, типични за него в съвременното производство са ризлинг, мускат, гевюрцтраминер, видал (в Онтарио, Канада) и учудващо за някои: каберне фран. Някои производители експериментират и с шенин блан и мерло.

Подходящи към леденото вино са плодови десерти, интензивни сирена като рокфор, пармезан или горгонзола. Солените ордьоври като тепанада, фоа гра или гъши или патешки терини и пастети, а защо не и солени ядки също са подходящ партньор.

 

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR