Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

винени аксесоари

|

Шест (и половина) винени аксесоара, без които не можем

Често се казва, че виното не е точно алкохол, а най-вече философска и емоционална напитка. Това е така не на последно място, защото поднасянето и консумирането му са свързани със своеобразни  ритуали. Всеки уважаващ себе си винолюбител трябва да ги познава, без да забравя, че водеща винаги е практичността, а не цената или дизайна. Ето кои са шестте аксесоара, които улесняват изпълнението на винените ритуали:

  1. Тирбушон – тирбушоните са разнообразни като дизайн и форма

    Спиралата е най-важният елемент и тя трябва да бъде с остър връх и обли ръбове, така че да пробива, но не разкъсва корковата тапа. Най-добре доказалата се форма е с прегъващо се коляно, която отваря бутилката на принципа на лоста. А най-ниска ефективност показва тирбушонът, тип „балерина“, който, за съжаление, е „завзел“ повечето домакинства.

  2. Чашата – експертите са единодушни, а и практиката е доказала, че чашата има огромно значение за начина, по който възприемаме дадено вино. Формата и обемът подчертават определени характеристики от профила на виното. И заедно с температурата на сервиране, играят решаваща роля за цялостното впечатление, което виното оставя у нас. Всичко, което трябва да знаете за избора на правилната чаша можете да прочетете тук: Каква чаша да изберем според виното?
  3. Декантер или гарафа – какво е декантиране на вино, дали и кои вина да декантираме можете да прочетете тук:

    Декантиране на виното: защо, кога и как? Отдаденият винен почитател е добре да има под ръка красив стъклен съд, в който да пресипе виното с практическа или естетическа цел.

  4. Вакумна тапа за вино като част от винени аксесоари – често се случва да не можете да изпиете отворената бутилка вино. Веднъж отворено, виното е податливо на оксидация, т.е. на влошаване на качествата му. Затова е важно да го затворим добре и да го съхраняваме в хладилник (важи както за бялото и за розето, така и за червеното). Добър вариант е достъпната вакумна тапа или запушалка с вакумна помпа.
  5. Тапа за шампанско – съществена част от винени аксесоари за всички фенове на пенливите вина, който се използва дори по време на консумацията на виното, след всяко наливане. Така въглеродният диоксид остава където е мястото му – в бутилката и в чашата ни, а виното запазва своята свежест и игривост.
  6. Кърпа за полиране на чаши – 95% от винените чаши е добре да се мият на ръка и да се подсушат с подходяща кърпа, която не оставя власинки и попива добре водата. Бършете с чиста кърпа, която не е прана с омекотител и никога не хващайте чашата за базата докато полирате балона. Дръжте я в долната част на балона, за да избегнете усукване.

6 и ½.

Воденето на записки формира вашата база данни за вината, които пиете. Помага да съхраните и класифицирате впечатленията си и е най-прекият път до превръщането ви в информиран потребител, а защо не и в сериозен дегустатор. В този смисъл, един красив тефтер за водене на записки също може да бъде счетен за аксесоар. Макар и не задължителен за всекиго. Със сигурност е прекрасна идея за подарък.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR