Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

чилийското вино

|

География на виното: Чили

Oт всички винени региони в Новия свят, Чили вероятно е най-облагодетелстван по отношение на цена-качество. Освен на благоприятните климатични условия, това се дължи и на факта, че лозята там никога не са били засягани от филоксерата. Чили има дълга история и традиция за винопроизводител от Новия свят: още през 16 век, испанските завоеватели “внасят” европейската лоза „Витис винифера“. А в средата на 19 век се засаждат предимно френски сортове като совиньон блан, шардоне, каберне совиньон, мерло, карменер, пино ноар, каберне фран. Модерното винопроизводство започва 80-те години на 20 век.

Чили е държава с причудлива география и изключително подходящ за лозарство климат. Най-дългата страна в Южна Америка се простира на повече от 4300 километра по протежение на Тихоокеанското крайбрежие и е отдалечена само на 160 километра от полите на Андите. Това допринася за формирането на многобройни тероари и съответните винени стилове: от пенливи, през свежи и ароматни бели, до силно плодови и експресивни червени.

Главните винени региони в Чили са:

Майпо е най-известната винопроизводствена зона. Разположена е на изток от столицата Сантяго, стигайки чак до Андите, Майпо е чилийската мека на каберне совиньон.

Казабланка е модерното лице на чилийското вино. Разположена е на брега на Тихия океан между Сантяго и Валпарайзо. Регистрирана е като винен регион през 80-те години на миналия век, когато Пабло Моранде засажда първите лозя със совиньон блан и шардоне, заради подходящия климат за бели вина в Казабланка.
Колчагуа е на около 160 километра на юг от столицата и често я наричат Напа Вали на Южна Америка не само заради винения туризъм, но и заради сортовете. Тук има около 1700 лозови масива, главно с червени сортове, като преобладаващият е карменер, наред със сира и малбек. Парадният сорт на Чили е почти изчезващият в родината си Франция карменер, който дълго време е бил смятан за мерло, заради сходните си характеристики с него: аромати на синя слива и червена череша и обло тяло с меки танини. Малката разлика с мерло е заради съдържанието на веществото пиразин в карменера, който му придава повече аромати на черен пипер, чушка и какао. Това го прави прекрасен партньор на доста от локалните храни.

Аконкагуа е на 65 километра северно от Сантяго и тук се намира високият почти 7000 метра едноименен връх. Топящите се снегове осигуряват на лозята необходимото напояване за производството на чилийското вино от сортовете каберне совиньон и сира.

Елки е най-северният винопроизводствен регион в Чили, на границата с пустинята Атакама, известна като най-сухото място в света. Тук е възможно да се произвеждат вина, заради охлаждащото влияние на Тихия океан. Преобладават натурални вина, предимно от сира, заради традиционните методи на производство. Това е и родното място на най-известната чилийска напитка: високоалкохолното Писко, произвеждано от сорта москател.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR