Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

салатата и виното

|

Вино и салати

Някои ястия сякаш са създадени, за да бъдат съчетани с вино: агнешки котлети с каберне совиньон, стриди с шампанско, гъши дроб със Сотерн. Други, като салатите например, са сериозно предизвикателство пред възможностите за комбинация с вино.

Салатата отдавна не е само предястие – в забързания градски живот и при тенденциите за олекотяване на храненето, тя все повече се приема като основно или единствено ястие. Истината е, че тя може да бъде отличен партньор на редица вина – от свеж совиньон блан през плътно шардоне до червени вина със землисти нотки. Това, с което трябва да се съобразим са както самите продукти, така и обработката им и особено важно – с дресинга. Важно условие е той да не е прекалено кисел, както и салатата да разполага с достатъчно “пъзел-елементи”, чиито аромати и вкусове да допълват или да омекотяват виното.

Нека първо уточним какво точно представлява салатата. Спокойно бихме могли да я опишем като дресинг с добавени към него продукти, тъй като дали е обикновена комбинация “олио-оцет” или сложно кулинарно творение, дресингът винаги е на преден план в нея. Както вече споменахме, в самата му киселинна същност е заложена и трудността да се комбинира с вино. Много киселина в него ще направи дори най-свежите вина плоски и скучни, а по-силните – груби. Не е възможно съвсем да се лишим от оцета в дресинга, но дозирайте внимателно и вместо винен или ябълков, използвайте по-меките балсамов или шери оцет, такъв от оризово вино или заместете оцета с плодов сок (лимон, лайм, портокал, червена боровинка).

Помислете също така за алтернативи на олиото и зехтина в традиционните дресинги. Използвайте течности, които свързват и комбинират в себе си много аромати, като бульони, сос “Worchester”, соев сос, соковете от печени меса или зеленчуци. Понякога олиото и зехтинът са незаменими или просто са ни вкусни. Тогава избирайте внимателно – студено пресован зехтин или нотките на препечено, идващи от фъстъченото или олиото от тиквени семки могат да играят ролята на свързващи елементи с виното.

Пъзел-елементите

Частите от пъзела, за които споменахме по-горе, са ароматни елементи, които образуват мост между салатата и виното. Този мост може да се изразява в намиране и подчертаване на подобните аромати и вкусове. Такива са например пресните горски плодове, който се свързват с подобните аромати на едно Божоле или резенче сладка круша, което е подобно на сладостта във вина с деликатна остатъчна сладост като шенин блан или ризлинг.

Друг начин на действие на елементите от пъзела е да притъпи някои характеристики на виното. Например танините в едно по-сериозно червено вино ще са неподходящи за семпла зелена салата със зеленчуци, но ако към нея се добавят парченца от сочно говеждо или пушена моцарела, нещата изглеждат много по-закръглени.

Примери за такива свързващи елементи са:

Билки – много от вината притежават билкови нотки – совиньон блан, каберне совиньон, мерло.

Зеленчуци – запичането на грил на зеленчуците концентрира ароматите им и извежда на преден план техните естествено сладки нотки. Добре дошло за бели вина отлежавали в дъб. Гъбите в една салата правят вина със землисти нотки, като пино ноар, много по-приемливи.

Плодове – един от най-добрите свързващи елементи между вино и храна, тъй като вината изобилстват от аромати и вкусове на пресни и сушени плодове. Ябълка, круша, пъпеш, праскова и манго се срещат в ризлинг, шардоне, совиньон блан и семийон, а червени и черни горски плодове доминират в повечето червени сортове.

Крутони – хармонират добре с вина с деликатен дъб.

Ядки – също допълват добре вина с деликатен дъб.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR