Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

провансалските розета

|

Розовата перла на прованс: Бандол

За повечето от нас провансалските розета са олицетворение на чувството за безгрижие, лекота и сладък живот, но истината е, че с всяка бутилка от Прованс ние посягаме към късче история. Когато преди 2600 години финикийците основават Марсилия, те засаждат и първите лозя във Франция. Розето в Прованс не е продукт на поредната винена мода, а е част от историята на региона от повече от 2000 години.

Закътана по хълмовете между Марсилия и Тулон, в департамента Вар намираме и перлата в короната на розетата: апелацията Bandol (Бандол). Бандолските лозя гледат на юг и се наслаждават на изключителните 3000 слънчеви часа годишно. Разположени са на тераси (наричани restanques), формиращи естествен амфитеатър, като общата им площ възлиза на около 1500 хектара. Видовете почви са многобройни, както може да се очаква от толкова разнообразен ландшафт – варовик, чакъл, мергел, пясъчник.

Вино с цвят Бандол

Розовият Бандол, част от провансалските розета е най-известният представител на апелацията, влязъл даже в учебната литература. Неговият неподражаем сиво-прасковен-лучен цвят се използва като дескриптор за цвят при дегустацията на вино (цвят „Бандол”). Главните сортове за бандолското розе са сензо, гренаш и мурведър и това веднага обяснява странната му природа. Отначало всичко е както го очаквате: кристален прасковено-сьомгов цвят, носът е фин, деликатен, с дребен горски плод, сушени билки (тук нотките „garrique” на изсушени от слънцето мащерка, риган и лавандула са особено елегантни), малко сухи листа, може и тютюн. След това идва тялото, но то изобщо не е ефирно, както може би очаквате. То е силно и мощно (алкохолът често е около 14%) и има забeлежителна дължина. Едно розе от Бандол е всичко друго, но не и лекомислено.

Технологията, по която се произвежда розето в този провансалски тероар е директното пресоване на трите сорта и кратък период на контакт с ципите (мацерация) за извличане на желания цвят. Принципно правени, за да се консумират в рамките на реколтата, бандолските розета са едни от малкото, които си струва да оставим настрана за година-две. Те редовно биват отличавани с над 90 точки от международната винена критика, а цените им са по-високи от тези на повечето розета и се движат между 30 и 60 лева за бутилка.

По-дългият им живот се дължи на участието на мурведъра в купажа, а темпераментът на виното го прави желан гост на изискани трапези и отличен партньор на палитра от ястия: омари, сьомга на тиган, тон или патица, деликатно агнешко, маслинена тапенада, рататуй, буябез, както и средно зрели сирена с бяла коричка като Камембер и Бри.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR