Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Пенливи вина

|

Пенливи вина по света

Пенливи вина

В статията ни „Пенливи вина: Шампан“ ви разказахме за най-престижната и луксозна версия на виното с мехурчета. Светът обаче е пълен с невероятно разнообразие от пенливи вина, всяко от които има собствено лице, история и ароматен профил.

Италианската Franciacorta, френското Limoux, елзаските Cremants, испанската Cava, австралийски и новозеландски sparkling wines, южноафриканския Cap Classique, лимитираните серии Sekt на немски и австрийски изби – освен, че носят характеристиките на едно добро шампанско, тяхното сериозно предимство е цената им. Ето кои са най-известните алтернативи на шампанското:

Crémant: пенливо вино от Франция, което се произвежда в регионите Лиму, Лоара и Бургундия. Произвежда се по същата технология като в Шампан (класическата), а вкусът му често зависи от сорта, от който е произведено. Най-често това е шенин блан, но независимо от това вината винаги са кремобразни с ядков привкус, рядко сладки. Най-известните са Crémant d’Alsace и Crémant de Loire.

Cava: испанската алтернатива на Шампан е родена в Каталуния.

Прави се по абсолютно същия скъп и трудоемък начин както в Шампан, с тази разлика, че Кава залага на микс от сортове, като основните са:

  • Macabeo (макабео) – елегантност и цветисти аромати;
  • Xarel-lo (чарелло) – обем на тялото и аромати на сушени плодове;
  • Parellada (парейада) – считан за най-качественият от трите сорт, придаващ на крайния бленд аромати на зелена ябълка и цитрус.

Все пак испанското пенливо вино може да се прави и от шардоне, пино ноар, гарнача, монастрел, малвазия и трепат, но повечето производители залагат на традицията и използват първите три.

Стилът на кава може да варира, но доминиращи на пазара са сухите версии в смисъла на пенливото вино (до 12 грама остатъчна захар). Цената обикновено е достъпна за всеки, а качествата й определено са достойни съперници на всяка от традиционните френски алтернативи.

Franciacorta: и Италия има своя версия на традиционните мехурчета. Ломбардия, с център Милано, е Меката на франчакорта. Една от най-елегантните алтернативи на шампанското се прави от същите френски сортове, както известния си събрат, но далеч не е толкова позната. Фина и многопластова, Франчакортата е едно от най-интересните вина на Италия.

Sekt: това е пенливата алтернатива от Германия и Австрия. Обикновено тя е с малко по-ниски алкохолни нива от всички останали пенливи, произвеждани по традиционния метод. Често е с малко остатъчна захар, плодова и флорална. Сортовете за зекта, наред с ризлинг, могат да бъдат и класическите шардоне и пино ноар.

Prosecco

Подобно на други италиански вина, Proseccо носи името на селото, близо до Триест, в което е направено за пръв път. Произвежда се по метода „Charmat“, при който виното, захарта и дрождите се смесват за вторична ферментация в резервоари под налягане и след превръщането на захарта в алкохол, дрождите се филтрират, а виното се бутилира.

Повече от половината продукция е в градчетата Конелиано и Валдобиадене в Североизточна Италия, където се произвежда и най-качественото просеко. По закон глера (или просеко, както още е известен сортът) може да бъде подкрепена от 4 други сорта, които общо не трябва да са повече от 15% в крайния продукт. Това са шардоне, пино ноар, пино блан и вердисо.

Стилът на виното е достъпен и това го прави любимец на интернационалната публика. Предимно плодов (ябълка, праскова, кайсия), лесен за разбиране, често по-сладък от останалите пенливи, Prosecco е цар в неговата категория.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR