Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Дефектите на виното

|

Най-честите дефекти във виното

Знаете ли, че в света се консумират милиарди дефекти във виното? Нищо чудно и на вас да се е случвало. Доста от консуматорите на вино нямат идея какво точно представляват дефектите в него. Добрата новина е, че повечето такива вина не са вредни за здравето ни, а просто имат лош вкус. Ето кои са най-често срещаните проблеми и как да ги разпознаваме:

1. Taпа/корк (2,4,6 – трихлороанизол (TCA))

Понякога чуваме, че бутилка може да бъде „корквана“ или да „има корк“. В този случай обаче не говорим за тапата, а за дефекта „корк“, който, за съжаление, може да развали удоволствието от не една дълго пазена бутилка. ТСА е химическо съединение, което се промъква във виното чрез каналчетата на корковата тапа. То може да се крие навсякъде – от кората на дъбовото дърво през избата до самите дъбови бъчви – и по научно необясним до сега начин се загнездява в корковата тапа. Все още не разполагаме със средства както за предотвратяването, така и за отстраняването му. Купуването на висококачествена коркова тапа не е достатъчна гаранция. Единственото, което може да направи винопроизводителят, колкото и да е парадоксално, е да се надява да има късмет или просто да премине на винтова капачка, а потребителят в случай на идентифициране на дефекта е в правото си да върне бутилката. Според последни статистики 2% от световното винопроизводство е засегнато от този дефект.

Установяваме корка чрез помирисване и тъй като човешките сетива привикват към TCA, обикновено първото ви съмнение за корк е вярно. Потвърждението идва и при отпиване (ако искате да си го причините, тъй като не е приятно). Миризмата не може да бъде сбъркана: мухлясал парцал, мокър картон, козина на мокро куче.

2. Оксидация

Прекаленото излагане на виното на действието на кислород. Важно уточнение е, че това НЕ е дефект при високоалкохолни вина като шери и порт. Характерната миризма е на развалена ябълка, като според редица статистики това всъщност е най-често срещаният дефект във виното. Оксидираните вина променят и цвета си – и при бели, и при червени вина той започва да кафенее, като по-податливи към него са белите вина. При червените танините играят консервираща роля и предпазват виното от оксидация. Този проблем също е повод за връщане на бутилката в ресторант или магазин.

3. Серни съединения

Въпросът със сярата във виното е сложен: от една страна, малки количества от нея са незаменими за стабилизирането на виното. От друга, има серни съединения, които не искаме да забелязваме във виното си, като сероводород (H2S) и меркаптани, които се разпознават по миризмата на запалена клечка кибрит, кисело зеле или развалено яйце. Декантирането на виното е в състояние да редуцира неприятната миризма, но има случаи, в които това е невъзможно и тогава решението отново е да върнете бутилката.

4. Мадейризация

Едно от най-популярните и скъпи подсилени вина в света – Мадейра, е дало и име на дефект при тихите вина. Мадейризацията като процес е излагане на виното на прекалено високи температури като при него възникват миризми на прегорели мармалад, захар и карамелизирани ядки. Процесът е необратим и колкото и атрактивни да са тези аромати при подсилените вина, при тихите те не са желани.Други дефекти във виното са вторична ферментация (мехурчета в тихи вина) и различни микробиологични и бактериални зарази, които отново се характеризират с нетипичен за виното натрапчив и неприятен мирис.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR