| 08/23/19 2:17 PM
Мелник 55 или ранна мелнишка лоза
Долината на Струма е уникална със своята природа и почви. Тук е единственото място, където средиземноморският климат, заедно с песъкливите земи на мелнишкия регион и седемте планини, които обграждат региона, създават перфектната комбинация за уникални локални сортове вино. Такива са ранна мелнишка лоза (Мелник 55) и широка мелнишка лоза. Мелник 55 е краткото име на сорта ранна мелнишка лоза. Цифрата 55 показва годината, в която е създаден. Най-разпространеният локален български сорт, след мавруд и рубин е създаден в експерименталната лаборатория в Сандански. Като кръстоска между широка мелнишка лоза и френския сорт Валдиге. Причината за това е, че познатата ни широка мелнишка лоза е труден за отглеждане сорт. Подобен на пино ноар, който предизвиква винопроизводителите и с това, че зрее и се бере изключително късно. Мелник 55 е изключително подходящ за климатичните условия на региона. От него се правят ароматни и сочни вина, подходящи за отлежаване и стил доближаващ се до този на мерло. Отличителна черта в ароматния му профил са дивите ягоди, смоли, пипер, тютюн и билки.
Мелнишкото вино
Мелнишкото вино е част от българската народопсихология. Има доста митове за него, дори и този, че Унинстън Чърчил е бил голям фен на този сорт и е консумирал по 500 литра годишно. Това прави точно амбициозните 1.36 литра на ден. Каквато и да е истината, факт е, че днес от сравнително новия сорт Mелник 55 се произвеждат прекрасни вина с потенциал за отлежаване.
Научете повече за Мавруд – емблемата на българското вино