Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

комбинацията на вино с храна

|

Как работи комбинирането на вино с храна

Ароматите на виното произхождат от специфични съставки – захар, киселина, плодове, танин и алкохол. Храните също имат вкусови компоненти като мазнина, киселина, соленост, сладост и горчивина. Най-хармоничните комбинации между вина и храни се получават при хармоничното допълване на тези съставки и тяхното богатство и текстури.

Разбира се, ще ви трябват елементарни познания за червеното и бялото вино, за да разберете ароматите на всеки сорт грозде. Знаейки това, можете да следвате тези стъпки за постигане на перфектна комбинация:

1 – Мазнините

Голяма част от любимите ни храни съдържат мазнини. Виното не съдържа такива, затова трябва да ги балансира чрез киселинност, да ги доминира с танин или да се съчетае с богатството им чрез нивото на алкохол.

2 – Киселините

Киселинността придава свежест и живот както на виното, така и на храната. Затова, когато подбирате вино за по-кисело ястие, трябва да се подсигурите, че неговата киселинност е поне равна на тази на храната, иначе вкусът му ще е блед и размит.

3 – Солта

Солените храни ограничават избора на вино. Солта може да накара мекото Шардоне да придобие странен вкус или да придаде на някое по-високо алкохолно вино непривична горчивина. Но с повече въображение, може да постигнете брилянтни комбинации между солени храни и сладко вино. Шампанското много добре се съчетава с по-солени храни.

4 – Сладкото

При сладките десерти и другите сладки храни, нещата изглеждат лесни – просто отваряте бутилка сладко вино…но има едно правило, което трябва да спазвате – да сте сигурни, че виното винаги е по-сладко от десерта, иначе може да ви се стори горчиво.

5 – Горчивина

Горчивите нюанси трябва да са много леко проявени. По-горчиво вино често се получава в резултат на недоузряло грозде или при наличие на семки и дръжки при ферментацията. Когато комбинираме с горчива храна, се получава обратното на това, което става при захарите – не едното се налага над другото, а двата вкуса просто се комбинират.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR