Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

винопроизводители

|

Една година в лозето

Една година в лозето

Сигурно си мислите, че отглеждането на грозде не е чак толкова сложен процес. Правенето на вино от него – още по-малко. А може и да сте от малцината, които знаят, че велико вино се прави първо на лозето. Има много тънкости през целия период на годината, които оказват влияние върху стила, качествата и характера на виното. Освен това определяща роля в процеса играе климатът: дали ще е топло, дали ще вали, колко и кога? Ето най-важните процеси, през които преминава европейския винопроизводител, разпределени хронологично от началото на годината.

Януари: Лозята се чувстват почти както хората: „полузаспали“.

Няма листа, а зелените фиданки, израснали през лятото се втвърдяват. Традиционно резитбата може да започне още на 22 януари, а в България това се прави през февруари, на Трифон Зарезан. Този процес е труден, но наложителен, защото определя броя на пъпките, които от своя страна са отговорни за (качествата на) реколтата през есента.

Февруари: Освен вече споменатата резитба, през този месец се изорава почвата, за да се насити с кислород и да се подготви за по-дълбоко проникване на дъжда за напояване.

Март: Обикновено този месец се дели на две половини. През първата се засаждат нови лозички, а през втората, когато се затопли излизат новите филизи.

Април: Ако не е имало тежки слани предния месец, през април започват да излизат първите треви в лозето, както и то самото започва да се раззеленява. В повечето случаи именно сега винопроизводители пръскат срещу паразити и болести.

Май: през този пролетен месец има доста работа в лозето, още повече, ако има слани, които са опасни за реколтата.

През юни и юли лозичките започват да растат, покарват листа и се появяват първите цъфтежи за бъдещото грозде. През този период лозята са много чувствителни на всички промени в климата. През 2015 например, която за Европа беше доста гореща през юли доста от лозята дори спряха да фотосинтезират, заради високите температури. През този месец се прави и така наречената „зелена беритба“, с която се цели отстраняване на някои от листата, за да се концентрира слънчевата светлина с цел оптимално зреене на гроздето.

Август е ключов месец, защото тук стартира същинското зреене на гроздето. Подрязват се отново листата, някой от чепките се отстраняват, за да се гарантира узряването на други.

Септември: обикновено точно сега започва същинската тежка работа за усърдните винопроизводители: беритбата на узрялото грозде. Тя продължава в зависимост от сорта (някои сортове са ранно- други – късно-зреещи) през октомври, понякога достига и до ранния ноември, особено в по-горещи региони. Някои винопроизводители оставят някои от гроздовете да стафидират на лозето, за да произведат десертни или полусухи вина.

През декември отново започва зимата, лисата падат, лозичките се подрязват и така стартира един нов цикъл.

 

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR