Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

виното в САЩ

|

География на виното: САЩ

Съединените американски щати (САЩ) са четвъртата по големина винопроизвеждаща страна в света и шестата по площи, засадени с винени и трапезни сортове грозде. По потребление на вино САЩ се нареждат безапелационно на първо място, въпреки че годишното потребление на глава от населението все още е под 10 литра и 60% от американските домакинства дори не разполагат с тирбушон.

Въпреки, че всички 50 американски щата произвеждат вино, около 95% от тях идват от само четири региона: Калифорния (90%), ВашингтонОрегон и Ню Йорк (останалите 10%).

Още първите заселници от края на XVI век са впечатлени от изобилието на местни лози и веднага започват да правят вино. Разочарованието идва от това, че американските лози не са като европейските и не се получава това, с което е свикнал европейския вкус. През 1619 г. биват внесени Vitis Vinifera-лозички от Европа и започва засаждането на площи по Атлантическото крайбрежие, но не и успехът на американското вино. Листната въшка, болестите и неподходящият климат буквално съсипват европейските лози. След дълги години на опити и неуспехи биват открити хибридните лози, които и до днес представляват основата на лозарството по Източното крайбрежие на САЩ.

Най-значимите сортове в САЩ са шардоне, зинфандел (примитиво), мерло, каберне совиньон, пино ноар, каберне фран, совиньон блан, ризлинг, санджовезе, барбера, пти вердо, както и хибридните Seyval и Seibel.

Регионалната идентичност и произходът на виното са толкова важни в САЩ, колкото и в Европа, ако не и повече (все пак говорим за страна, заемаща половин континент). Концепцията се въплъщава от концепцията за American Viticultural Areas (AVA), които към 2019 година са 242 на брой. Американските AVA са подобни на европейските региони с контролирано наименование за произход, но за разлика от тях са по-малко рестриктивни и индикират само географския произход на гроздето.

Калифорния

С нейните две най-известни винени области, Напа и Сонома, определено има причина да е начело. Освен количеството вино, което се произвежда там, качеството му определено е на световно ниво.
Напа Вали несъмнено е символът на каберне совиньон, последван от мерло, шардоне и пино ноар. Кабернетата тук са пикантни и опушени, обемни, плодови, с елементи на черница, касис и мока. Характерът им се определя от мястото, на което виреят: от хълмистия Stag’s Leap District до самата долина.

Сонома от друга страна е доста разнообразна и като климат и като сортове. Една от най-атрактивните области е предпазена от влиянието на Атлантическия океан от планинска верига на запад, а на изток планината Маякамас е естествената граница с Напа. Само в Сонома има 17 подрегиона (AVAs), които произвеждат от плътни зинфандели, през структурирани бордо-купажи, пикантни сортове от долината на Рона, елегантни пино ноари, до хрупкави и свежи бели вина.

Все пак има много и то качествено американско вино и извън тези емблематични региони. Езерата Фингърс, до Ню Йорк, освен с прекрасна природа могат да зарадват сетивата и с неповторими вина. В Пенсилвания, до езерото Ери се произвеждат свежи и минерални бели вина от френско-американски и други европейски сортове. Уиламет в щата Орегон е символът на пино ноар от световна класа. Уала Уала в щата Вашингтон пък е дом на над 100 винарни, повечето семейни и гостоприемни. Където и да погледнете в САЩ, ще намерите вино. Тексас, Мичиган, Колорадо, Виджиния са само в началото на своята винена история, но тя определено ще бъде съществена част от бъдещето на американското вино.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR