Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

вино с винтова капачка

|

Вино в “не-бутилка” или как да се справим с предразсъдъците?

Виното несъмнено не е сложна напитка, достъпна само за ограничен кръг хора. То е за всеки. Най-добре се консумира в приятна компания, съвсем лежерно и непринудено. Не е нужно то да е скъпо, комплексно, натоварено. Важна е само подходящата обстановка и правилната температура на консумация. Виното е интересно, носи култура в себе си, има история.

Това не означава обаче, че то винаги трябва да бъде в бутилка. И да, това че течността е в друга опаковка съвсем не нарушава неговото качество. Съвременните производители са помислили за това, правейки редица изследвания и стигайки до следните алтернативни форми и опаковки:

Вино с винтова капачка

Тук консумацията от стъклената бутилка е улеснена с вино с винтова капачка. Главното й предимство е, освен това, че си спестяваме вечната суета около търсенето на тирбушон, е, че вината затворени с нея никога няма да бъдат „корквани“ – онзи неприятен дефект във виното, при наличието на който то мирише на мухъл и е негодно за консумация. Към това предимство се добавят възможността да я пренасяте и съхранявате във всякакво положение и да я отваряте и затваряте колкото пъти пожелаете или за колкото пъти има вино в нея.

Грешно е схващането, че вината, затворени с винтова капачка са по-евтини или с по-ниско качество от затворените с корк. Решението е много повече технологично и стилистично: иновативни страни като Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Швейцария и Австрия използват винтова капачка за над 80% от вината си.

Вино в кенове

Въпреки, че е стряскащо за традиционалистите, кеновете, познати ни предимно от бирения пазар са алтернативи и за виното, които бележат най-сериозен ръст в разпространението си. Освен очевидните си предимства кеновете имат по-малък въглероден отпечатък поради по-лекото си тегло и се рециклират по-лесно. Всичко това, а и начинът на живот на съвременния човек, който е на път и сред природата много по-често отколкото предците си, кара дори реномирани изби да обърнат внимание на тази алтернатива за бутилиране на виното.

Вино в bag-in-box

Това са отдавна разпространени опаковки за съхраняване на вино, при които алуминиев мех е пъхнат в картонена кутия. Измислени са през 1935 в Южна Австралия. И въпреки, че се слави с лоша репутация, виното в този вид опаковка има редица предимства като по-ниски енергийни разходи при производство от тези на стъклото, по-малък въглероден отпечатък върху природата и удобство при транспортиране. Освен това, виното е по-евтино при същото качество като в стъклена бутилка, единствено и само защото, поради ниските разходи за производство, цената може да бъде сравнително ниска.

В крайна сметка, ние като потребители избираме формата. Важно е да се знае при кои производители разлика в качеството няма. Но все пак, ако сте от сантименталните традиционалисти, вино в коркова бутилка определено трябва да бъде вашият избор.

Към местните сортове Димят

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR