Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

вино в комбинация с айца

|

Вино и яйца?

Темата за комбинирането на вино с храна е обширна, а възможните варианти – многобройни. След като разгледахме основните положения, както и предизвикателството, което азиатската храна поставя пред избора на вино, преминаваме към една от най-трудните комбинация – тази между вино и яйца.

Едни от всеизвестно трудните партньори на виното са яйцата и доминираните от тях ястия. Сварен жълтък и червено вино е нещо, което може да обърне стомаха ви, но не трябва да се забравя, че от яйца на очи през бъркани яйца с трюфелово олио до яйца по бенедиктински, вкусовата палитра е много широка. Важно е да се прави разлика между ястия, в които яйцата играят главна роля и такива, в които те имат важна, но поддържаща роля, като суфлета и кишове. Трудните за комбинация с вино са първите ястия, като например поширани яйца, омлети или бъркани яйца.

Друго важно съображение е степента, в която другите продукти повлияват или прикриват вкуса на яйцата в ястието: малка при пушена сьомга с бъркани яйца, голяма – при ястия като израелската шакшука (подобно на миш-маш ястие, но с цели, поширани яйца в соса).

Вината, които партнират особено добре на ястия с яйца:

1. Шампанско, кава, креман и други пенливи вина по традиционна технология. По-леките стилове са по-подходящи за яйца; ако в ястието има трюфели, е подходящ и по-объл, плътен стил. Просекото може да стои прекалено сладко например със сос холандез, но не е невъзможен избор.

2. Бели вина – нито прекалено свежи, нито прекалено плътни – димят, шардоне без дъб, пино блан, шенин блан, бяла Риоха, Соаве. Прекрасни с омлети и фритати и вкусните „Яйца Морне“ (твърдо сварени яйца, запечени на тост със сос от сирена).

Ултимативното брънч ястие – яйца по бенедиктински (поширани яйца, хрупкав бекон и сос холандез върху мъфин или скоун), заслужава отделни редове. Освен пенливи вина, особено подходящи партньори за тях са бели вина с малко повече дъб, елзаски бели, както и типичните брънч коктейли като „Мимоза“ (пенливо вино и портокалов сок).

3. Млади и по-леки червени вина – когато в ястието участват бекон, наденички и други месни елементи, идеята за червено вино и яйца започва да звучи приемливо. Това, което в света на виното е известно като „класическо Кларе“ е добър избор: мерло, каберне совиньон, каберне фран или комбинация от тях с елегантно тяло, средна танинова структура и умерено плодов нос.

4. Плътни червени – добър избор, когато в ястието участват чоризо, домати, чушки или червен пипер.

И последно, но не и по важност е географското съображение. Никога не забравяйте, че често то се оказва най-доброто – ястията и вината на даден регион са имали векове, за да се напаснат взаимно. Така е и с яйцата: едно от традиционните ястия на Бургундия се нарича “Оeufs en meurette“, в което яйцата са поширани в сос от червено вино, бекон и гъби. Какво вино? Червено бургундско, разбира се.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR