Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

винени коктейли

|

Винени коктейли

Винени коктейли

Знаете ли кой е най-удачният сезон за коктейли? Всеки един! Създаването на нови комбинации от вкусове е характерно както за морския бряг, така и за задушевната атмосфера на градския бар.

По дефиниция един коктейл се състои от спиртна напитка, захар и битер. Лесно можем да си представим участието на виното в един коктейл, защото то може да бъде и трите:

– спиртна напитка – под формата си на коняк;

– подсладител – просеко и шампанско с по-висока остатъчна захар;

– битер – когато използваме наложено с билки вино, познато ни и като Вермут.

Коктейлите могат да съдържат многобройни съставки: напитки, плодове, настойки и аромати. Виното и напитките направени от грозде, като коняк и вермут, закръглят острия вкус на спиртните напитки и добавят комплексност в крайния резултат. В модерния градски бар виното задължително присъства сред съставките от първа необходимост. Барманите държат да правим разлика между винени коктейли и коктейли с вино. Във винения коктейл преобладаващата напитка е виното, към която са добавени друга спиртна напитка и коктейлни добавки (плодове, битери и т.н.). В коктейла с вино, то участва без да доминира. Класическото тихо вино се използва в коктейлите, но много по-рядко отколкото пенливите, подсилените (шери, порт, мадейра и т.н.), ароматизираните вина и дестилираните гроздови напитки. Ето кои са най-известните коктейли с вино:

Spritzer – комбинация от вино, обикновено бяло или розе, газирана вода и лед (ако околните температури са много високи).

Калимочо (Kalimotxo) – е популярна напитка на баските в Северна Испания и се приготвя от червено вино и кока-кола.

Сангрия – в основата й са вина от сортовете гарнача или темпранийо, а добавките са плодове, в зависимост от сезона, подсладители и бренди.

Мимозата (Mimosa) е по всяка вероятност най-известния коктейл с участието на шампанско и освен пенливото вино съдържа портокалов сок.

Кир Роял (Kir Royale) – в основата му е crème de cassis (ликьор от касис), който дава свеж аромат на горски плод, а другата съставка е шампанско. Когато се използва тихо бяло вино, коктейлът е само Кир.

French 75 (Soixante Quinze): джин, лимонов сок, захар и шампанско. Наречен е на мощните 75-милиметрови оръдия, използвани срещу Третия Райх в Първата световна война. Понякога вместо джин може да се използва бренди или коняк.

Белини (Bellini) – към пюре от бели праскови се добавя просеко. Кръстен е на венецианския художник Джовани Белини заради мекия розов цвят, типичен за повечето негови картини.

В коктейли участват също така подсилените (порт и шери) и ароматизираните вина (вермут). Възможностите за комбинация са многобройни, а полето за експерименти –широко, така че експериментирайте и намерете вашата оригинална комбинация.

 

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR