Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

как да поръчваме вино

|

Знаем ли как да поръчваме вино в ресторант?

Избирането на вино в ресторант често ни се струва прекалено сложно действие и нещо, от което трябва „да се разбира“. Обемните винени листи често могат да бъдат смущаващи, но нищо не трябва да стои между нас и удоволствието. Затова ето малко полезна информация как бързо и ефективно да избираме виното за вечерята или обяда.

  1. Най-важният критерий е бюджетът. Предполага се, че знаете в кой ресторант отивате и сте се подготвили финансово за преживяването. Минимумът, който трябва да предвидите за бутилка добро вино в ресторант се движи около 35 лева. Веднъж определили бюджет за виното, ще видите как винената листа автоматично намалява.
  2. Следващият критерий би могла да бъде храната.

Как да комбинирате вино с различни ястия можете да прочетете в някои от предишните ни постове:

Ако все пак трябва да вземете бързо решение, изберете „цветовия подход“ – храни и вина с подобни цветове обикновено са добра комбинация. Например: риба, листни салати, шницел с картофи, пилешко месо, паста или ризото със светли сосове – с бяло вино, агнешко – с розе или пино ноар, ястия от месо или такива с тъмни сосове – с червено вино.

  1. Географията също е удачен начин за избор на вино: изберете от вината на държавата, в която се намирате.
  2. Ако знаете, че ресторантът има добре подготвен сомелиер поискайте препоръка, като не забравяте да споменете бюджета си.

Тези четири подхода са напълно достатъчни да сведете избора си до една или две винени алтернативи. Крайното решение можете да вземете спрямо инстинкта си или дори спрямо етикета на бутилката (над 70% от вината на света се купуват по етикет).

Ето и какво е правилното поведение, след като сте избрали виното:

  • сервитьорът предоставя бутилката за потвърждение на виното и реколтата;
  • ако виното е затворено с коркова тапа в чашата ви се налива малко количество за проба. Вече сте потвърдили, че представената ви бутилка е действително поръчаната, така че единствената причина, поради която се прави това е да се провери дали виното няма ТСА или друг дефект (за най-често срещаните дефекти във виното прочетете тук).

Това първо дегустиране не се прави, за да се установи дали виното ви харесва или не. Ако носът е чист, дори няма нужда от отпиване. Връща се само вино с дефект. Всяка чиста бутилка, върната защото не се харесва на клиента трябва да бъде заплатена;

  • ако виното е затворено с винтова капачка, стъклен или синтетичен корк, тази практика отпада.

Отливането в малка чашка пред клиента или на отделна масичка е безсмислена и остаряла процедура, повтаряна механично от сервитьорите. Ако се прави, защото частици от корковата тапа са попаднали във виното, тогава трябва да се декантира цялата бутилка. Ако се прави, защото сомелиерът проверява за дефекти (практикува се в скъпи ресторанти със сериозни винени колекции), то тогава той опитва виното. Да се отлива без да се опитва е погрешно и абсолютно излишно. Виното все пак е ценна течност.

Наздраве!

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR