Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

винотва капачка или корк за бутилката

|

Корк или винтова капачка: кое е по-доброто вино?

Корк или винтова капачка

От векове насам корковата тапа се е приемала за най-надеждното средство за затваряне на винена бутилка. Великите вина винаги са били затваряни с нея и това е малко вероятно да се промени. Към 2018 година коркът остава най-предпочитаният материал в световен мащаб. Все пак, корковата тапа има своите недостатъци и проблеми, затова и непрекъснато се търсят нейни алтернативи. Най-известна от тях е винтовата капачка.

Но какво казват изследванията за различните начини за съхранение на виното в бутилка?

Коркова тапа

Корковата тапа се произвежда от кората на дъбовото дърво от семейство Quercus suber, което е разпространено най-вече по западното крайбрежие на Средиземно море – Испания, Северна Африка и особено Португалия (тамошните дъбови гори произвеждат 50% от корковите тапи на света). Формата на корковата тапа е цилиндрична, а дължината й може да варира между 25 и 60 мм: колкото по-дълга, толкова повече потенциал за отлежаване в бутилката се предполага, че ще има виното, затворено с нея. Независимо от качествата на корка обаче има и една тема, която не може да бъде пренебрегната: дефект, който често се среща при затворените с коркова тапа вина, причинен от химическото съединение 2,4,6-трихлороанизол (ТСА): така наречените „коркнати вина”. Често ароматите на такива вина се сравняват с миризмата на мокра козина на куче. Този неприятен ефект, заедно с факта, че той прави виното негодно за пиене са главните причини за търсене на алтернативи за затваряне на винените бутилки.

Винтова капачка

Винтовата капачка е дългопола алуминиева пластина, която се поставя на гърлото на бутилката. Слой от синтетичен материал или корк се използва като уплътнение. Допълнения към главното й предимство (невъзможност за развиване на ТСА) са възможността за хоризонтално съхранение и значително по-дългото запазване на ароматите в отворена бутилка вино. На този етап все още липсва обширна статистика за това как стареят вината, затворени с нея. Тя се използва във виното от по-малко от 50 години, а затворените с нея бутилки на възраст над 20 години са единични бройки и в голямата си част се намират в личните колекции на избите именно с цел наблюдение.

Макар и да се налага трудно на някои традиционни пазари, разпространените възприятия, че винтовата капачка се използва предимно за евтини вина са необосновани. Вината затворени с винтова капачка НЕ са по-евтини или с по-ниско качество от затворените с корк. Решението е много повече технологично и стилистично. Иновативни страни като Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Швейцария и Австрия използват за над 80% от вината си винтова капачка. Традиционни производители като Франция, Италия и Испания (България се числи към тази група) предпочитат корковата тапа.

Със сигурност винтовата капачка е по-удачната алтернатива за сектора HORECA, докато във винените си колекции предпочитаме да виждаме корк. Всичко е въпрос на традиция и навик. За това, когато следващия път избирате бутилка, помнете, че виното ще бъде еднакво добро, независимо от това как е затворено. Единственото предимство е, че ако посегнете към винтова капачка имате 100% гаранция за качествен продукт. Но все пак не може да се отрече, че има известна емоционална сантименталност в използването на тирбушон.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR