Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

виното през древността image 1

|

Какъв е бил вкусът на виното в древността?

Неприятен, с нюанси на развалено. Типичното вино от древността е имало аромат на дървесна кора, преминаващ към солено небце и завършващ с финал, сравним с ябълков оцет. Има поговорка за една определена реколта от библейско време, в която се казва, че виното „хапе като змия и отравя като пепелянка“

Вкусът на виното през годините

През историята, начините за съхранение на вино са били много различни. Днес, стъклените бутилки ни помагат да го предпазим, докато допирът с кислород бързо е развалял древните вина. Винарите са се опитвали да го консервират със смола, от която то ставало лепкаво и тежко. Използвали са и други странни добавки като олово, мрамор на прах, сол, пипер, както и произволни миксове от билки, за да се подобри след това вкуса на виното. 

Някои производители насърчавали оксидирането му, което днес избягваме.

Оставяли вината в директен контакт с въздуха и те лесно се инфектирали с бактерии. Доста вина се приготвяли от стафиди вместо от прясно грозде, което им придавало концентрирана сладост и се варяли преди ферментация, от което придобивали слузеста консистенция и вкус на компост. За да прикрият това, ги смесвали с мед, сушени плодове и дори солена вода. В древна Гърция, Плиний е препоръчвал морската вода, с която се разрежда виното, да е взета далеч от брега.

Религиозните ритуали и вродената духовна природа на виното също допринасят за потреблението му и понякога се използват, за да оправдаят ужасния му вкус. Дълго време, нашите прародители не разбират напълно процеса на ферментация. Как дрождите превръщат захарите в алкохол. И считат, че виното и неговият опияняващ ефект са дар от нещо божествено.

Виното идва от лозята, които изсъхват през зимата, но се връщат към живот през пролетта, символизираща цикъла на възкресението, който е обща тема в повечето религии. Церемонии с интоксикиране от всякакъв вид са били част от много религиозни обичаи, чрез които древните са „общували с боговете“. От тази гледна точка, кой би се интересувал от вкуса му? Всъщност, някои хора дори твърдели, че виното трябва да е лошо на вкус. През средновековието, лечителите шумно афиширали положителния му ефект върху здравето, но също така смятали заразите и болестите за дело на демони. Те повелявали, че виното трябва да е ужасно на вкус, за да може да отблъсне злите духове.

Тогава как се е подобрил вкусът на виното? Според унгарския философ Дьорд Лукач, промяната започва, когато виното е секуларизирано през шести век. По ирония на съдбата, християнската църква е помогнала за това развитие на нещата. Свещеници, монаси и монахини садили и гледали лозя, за да направят виното ежедневна напитка на места, където не е съществувало досега. Това бързо довело до масовото му разпространение. 

С широкото разпространение на писмеността, писатели и учени започват да предават тънкостите при правенето на вино на следващите поколения. Наред с техният принос, Лукач обяснява как учени като Луи Пастьор са помогнали на винопроизводителите да добият повече контрол над крайния продукт, превръщайки виното все повече в щателен занаят, а не „божествен дар“. Обяснявайки промените както в оценката на виното, така и в неговата продукция, Лукач стига до днес, когато ценителите и дори всекидневните потребители имат сложно разбиране за виното, което е несравнимо с това на техните предци, а производителите имат възможността да пренесат по-доброто, качествено вино до почти всеки ъгъл на земното кълбо.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR