Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Bulgarian Heritage

|

Bulgarian Heritage или още нещо за мавруда

2019 година започна с награди за Via Vinera. Както съобщихме през месец май, на световните награди на британското винено списание „Decanter“маврудът от серията ни „Bulgarian Heritage“, реколта 2017, беше отличен с бронзов медал. Освен признание за работата ни, отличието показа за пореден път, че вината от местни сортове са силна пазарна тенденция на световния небосклон.

С гордост можем да твърдим, че един от малкото автентични сортове по света, който има ограничено разпространение е маврудът. Икона на българското вино, повод за национално самочувствие и често – за ожесточени спорове, маврудът има потенциал да стане едно от лицата на модерното българско вино. И ако всички ние вярваме в светлото му бъдеще, защо това не се е случило с пълна сила досега?

Капризният Маврут

Както при толкова много други интересни сортове, мавруд е капризен – той е късно зреещ (средата на октомври), но от друга страна не е студоустойчив, т.е. трябва да бъде засаждан на места, където няма опасност от ниски зимни температури и се нуждае от дълга, суха и топла есен (разпространен е предимно около Асеновград и по-малко – в Пазарджишко и Старозагорско). В прекалено горещ климат натрупва бързо захари, което води до дисбаланс в крайния продукт. За щастие, има дебела ципа, от която могат да се извлекат цвят, екстракт и танини и запазва киселините си – всичко това са предпоставки за вина с голям потенциал.

Както при всички стари сортове и при мавруда има много голяма смесена популация в различните масиви. Има десетки негови вариации, въпреки че според специалистите са се разпространили предимно два клона, наречени клон 1 и клон 2. Те имат различни технологични свойства и зреят с около десет дни разлика. По-ранозреещият (клон 2) е по-ценен заради по-дребните и по-силно обагрени зърна. Той дава екстрактни и плътни вина, докато другият (клон 1) е с по-големи гроздове, по-рехави и по-големи зърна, но не така обагрени и сладки, съответно и вината са с по-слаба структура, не така плътни и оцветени.

Маврудът може да даде разнообразни като стилистика вина:

Бели, розета, червени сухи, десертни, с, без дъб, с плътен или прозирен цвят, от нормално зряло или от засушено грозде. Ароматният му профил е разнообразен и повече от екзотичен: червен горски плод, подправки (пипер, кардамон, бергамот), сушени билки (мащерка), горски мъх, домат (сушен и листа от домат), смола. Традиционната технология за засушаване на гроздето след беритбата, с цел концентрация на ароматните компоненти, се възражда с успех през последните десет години и резултатите са впечатляващи.

Направете план за винените си покупки през идващия зимен сезон, а защо не и коледни подаръци – вино от мавруд! Разглегайте  за повече предложения на сайта на нашият дистрибутор https://bit.ly/2UxapWQ

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR