Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...
VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR
Вината на България

Вината на България

 

Знаете ли, че България е била вторият износител на бутилирани вина в света през 80-те? Днес не можем да се похвалим с такава масивна продукция, но като държава с хилядолетни традиции във винопроизводството, не сме спрели да произвеждаме качествени и достъпни вина.

 

Независимо от неголямата си територия, през вековете България е култивирала голямо разнообразия от местни винени сортове, които (за наша радост) в последните няколко години се завръщат и заемат достойно място в избора на вино на българина - от плътния, ароматен мавруд до свежите мискет и димят.

 

 

 

 

 

 

Мавруд - Поради дълбокия му, тъмночервен цвят, името на това вино идва от Гръцката дума за черно (mávro). Гроздето от Мавруд се гледа само в малък район, северно от Родопите. Свързваме този сорт с Асеновград или Перущица.

 

Гроздовият храст обикновено е малък, нисък и узрява късно - бере се в края на октомври. Резултат от всички тези фактори е ароматно, плодово вино с високо съдържание на танини, висок потенциал за отлежаване и силен локален характер.

 

 

 

  

 

Димят Димятът е най-широко разпространеният сорт бяло вино в България. Най-често го пием охладено през горещите летни дни. Познат с големите си ароматни гроздове, Димятът е отглеждан от векове в източната част на страната, най-вече около Шумен, Варна и Хасково.

 

Интересна легенда разказва, че е оригинално култивиран в Египет при делтата на Нил и е бил докаран в България от кръстоносците. Характеристиките му са на типично балканско вино. Един от сортовете, които растат около нашата изба и от който правим едно от чудесните вина в серията ни Bulgarian Heritage.

 

 

 

 

Рубин - Местен сорт, създаден през 1944 в Плевен, кръстоска между сортовете Небиоло и Сира. Името му се дължи на рубиненочервения цвят на виното, което се получава от него. Ароматът му е интензивен и омайващ, с доминиращи нотки на зрели боровинки. Узрява около септември и не търпи студени температури. Оптималното събиране на реколтата е много важно за този сорт, тъй като след събирането, гроздето бързо произвежда захари, но също толкова бързо губи киселинността си.

 

 

Мискет – Познат в два основни вида - червен и карловски, този сорт има доказан произход по тези земи още от праисторически времена. Гроздовете са много светли и големи. Зърната са сочни, с блед розовочервен цвят и се отличават от другите сортове с повече восъчен налеп по тях..От червения мискет, отглеждан в нашите лозя в семлището на Карабунар, правим финия, деликатен Мискет от серията Bulgarian Heritage."