Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...

Каква чаша да изберем според виното?

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR BISOU
Каква чаша да изберем според виното?

Каква чаша да изберем според виното?

За да усетим духа на едно вино, без значение дали е червено, бяло или розе, голямо значение има чашата, от която го пием. Чашата, в зависимост от формата и размера и, позволява да се подчертаят определени черти и нюанси на характера на виното.

Дългогодишната практика на дегустация е наложила употребата на различни чаши за съответните вина.

Класическа чаша за червено вино

Това е най-разпространеният вид чаша, която се използва за повечето червени вина. Идеална е за божолета и други млади вина, но може да оформи и вкуса на по-капризни червени вина. Формата и позволява да се усетят едновременно горчивите, киселите и таниновите оттенъци на червеното вино.

Универсална чаша за бяло вино

Формата на тази чаша е такава, за да може в нея, гроздовата напитка да разгърне своя цвят и букет. Тя позволява на виното да се разлее бавно към гърлото, като така то попада първо върху онази част на езика, която прави асоциации с кисело и горчиво, а след това се усещат и по-сладките нюанси.

Чаша за шампанско

Тази чаша е тясна, за да може малките мехурчета въглероден двуокис в пенливото вино да стигнат до повърхността и да освободят своя аромат непосредствено до носа. Богатото съдържание на мехурчета, тяхната равномерност и продължителността на отделянето им, определят качеството на шампанското.

 

Чаша за розе

Ако сте почитател на Розе, може да го пиете и от чаша за бяло вино, тъй като и то ферментира по същият начин.

Все пак, при избора на чаши за Розе, обикновено са предпочитани тези с удебелено стъкло на отвора, от който се отпива. Така, когато виното излезе от чашата, попада точно на върха на езика ни, където се намират рецепторите за сладко. Това позволява да се подчертае сладостта на виното, ако има такава. Чашите с по-тесни купи са за предпочитане. Дългото столче помага да се запази виното хладно за по-дълго време.

 

Чаша за десертно вино

Както си личи от името, десертните вина са сладки и се сервират предимно с десерт. Тъй като има много различни видове десерти, общото правило за избиране на вино е, че трябва да е по-сладко от десерта, с който се сервира.
Чашите за този вид вино са по-малки, за да може при отпиване, то да се насочва директно към задната част на устата, където сладостта му не се усеща толкова силно.