Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...
VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR
Каква чаша да изберем според виното?

Каква чаша да изберем според виното?

Чашата има огромно значение за начина, по който възприемаме дадено вино. Трудно обозрим обаче е световният пазар, който изобилства от различни марки и видове чаши. Всеки уважаващ себе си производител на стъклени изделия произвежда и такива за вино, които имат както базова, така и ексклузивна линия, обикновено разработена съвместно със световни  експерти. 

 

Формата и обемът на чашата подчертават определени храктеристики от профила на виното и заедно с температурата на сервиране, играят решаваща роля за цялостното впечатление, което виното оставя у нас. Практиката познава прекалено много на брой случаи, в които вина не биват оценявани подобаващо заради погрешната чаша, в която са сервирани.

 

Добрата чаша за вино е от стъкло или от кристал, тънка, безцветна, прозрачна, без орнаменти, с фин ръб на балона и тънко, дълго столче. Пълни се на не повече от 1/3 от обема й, хваща се винаги за столчето и никога за балона (освен, че би оставило отпечатъци, което не е естетически издържано, това би стоплило виното).

 

Най-необходимите, но и абсолютно достатъчните видове чаши за вино са следните:

 

Чаша за бели, розета и леки червени винa:

 

Чаша за червени вина в стил „Бордо“ – купажи или чистортови вина от каберне совиньон, мерло, каберне фран, малбек, сира, рубин и др. -


Чаша за червени и бели вина в стол „Бургундия“ – пино ноар и бели вина, предимно, но не само от шардоне, в контакт с дъб:


Чаша за шампанско, известна като „флейта“ – една от актуалните дискусионни теми сред производители на чаши, сомелиери, дегустатори и собственици на заведения. През последните десет години има силна тенденция в тази чаша да се сервира главно просеко и друго не особено сложно пенливо вино, докато произвежданите по класическа технология пенливи вина (шампанско, кава, франчакорта и др.) да се сервират във винена чаша за шампанско с по-голям обем на балона:

 

За посветените ценители:

Чаша за десертно вино – въпрос на естетика е дали ще изберете

 или 

 

Чаша за порт:

 

Използваните илюстрации са от сайта на Riedel. Освен техните, на българския пазар могат да бъдат намерени чашите на следните редомирани производители: Luigi Bormioli, Lehmann, Schott, Spiegelau, Zalto.