Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

сулфитите във вината

|

Сулфитите – виновни без вина?

Преди няколко години на етикетите на европейските вина се появи информацията, че вината съдържат сулфити. Първоначалното объркване премина в убеденост, че коренът на всички злини при консумацията на вино – алергии, болки в главата, дори общи неразположения – най-накрая е намерен.

За да се избегнат недоразумения и най-вече неверни твърдения е добре да изясним какво представляват сулфитите. Както и какво е нивото им в качествените вина.

Съвсем просто казано, сулфитите са консервиращ агент за виното, предпазващ го от повреждане и окисление. Те са химически съединения, които съдържат сулфитен йон (SO32−). И са естествена съставка в почти всички вина – образуват се по време на ферментацията. В различни етапи от процеса на обработване на гроздето и производството на виното се добавят известни количества сяра, отново с цел консервиране на виното и спирането на нежелани процеси.

Сулфитите във вината

Сулфитите се използват в правенето на вино още от древни времена. По времето на Римската империя винарите са палели серни свещи в амфорите с вино. По този начин го предпазят от това да се превърне в оцет. Когато бъчвите се налагат като съд за съхраняване на вино, те също биват обработвани със сулфити. Така се спира развитието на вредни бактерии и дрожди. Ако се прилагат по правилния начин, сулфитите нямат ефект върху вкуса на виното. Нито върху вашето здраве. Важно е да се знае, че само 0.5% от световното население и около 5% от страдащите от астма са наистина алергични към сулфитите. Именно те трябва да ги изключат напълно от диетата си. Останалите 99.5% ги преработваме и изхвърляме от тялото си. С други думи, сулфитите надали са причината за физическите и физиологическите неудобства, които можем да изпитаме при консумация на вино и причината трябва да бъде търсена другаде.

В крак с природосъобразния начин на живот, който е най-важната тенденция в потреблението на храни и напитки през последните десет години и съвременните вина съдържат много по-малко количество сяра, отколкото тези отпреди 30 или 40 години. Така например, максимално допустимите нива на сулфитите във вината са 160 за червени (те имат натурални сулфити, повече от тези на белите) до 200 милиграма на литър за белите. Има и вина, които са без добавени сулфити (това обикновено е отбелязано на етикета). Но вина с нулево съдържание на сулфити не може да има.

Сушените плодове и портокаловия сок са първенци по количеството сулфити

Те съдържат  – 1250 милионни части за опаковка от 250 гр /750 мл (при 20 дo 40 милионни части за 750 мл бутилирано вино). Бекон, картофен чипс, сайдер, захаросани плодове, наденици и кренвирши са другите продукти, които имат сулфитите в пъти повече, отколкото и най-щедро сулфитираното вино.

И последно, но не и по значение: човешкото тяло произвежда 1 грам сяра на ден като продукт от разграждането на съдържащи сяра аминокиселини.  Да, всички ние съдържаме сяра.

Разберете повече за Каберне фран – майката на Каберне Совиньон

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR