Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

Подсилени вина

|

Подсилени вина: порт

Наред с познатите ни сухи вина има и една друга много интересна категория: тази на подсилените или ликьорни вина. Самото название подсказва за стила им – повече алкохол и повече остатъчна захар. Високото ниво на алкохол не идва от процеса на ферментация, а от добавянето му главно под формата на бренди. Добавянето на алкохол спира ферментацията, оставя по-голямо количество остатъчна захар и покачва крайния градус (17%-22%). Исторически погледнато, за това има една единствена причина: да се съхрани виното за по-дълго време и да може да бъде транспортирано на дълги разстояния.

Подсилени вина, за което ще ви разкажем в този материал е португалският порт, наричан още порто или портвайн.

Портът се отличава с разнообразие от стилове и богатство на аромати и вкусове. Тялото му е в буквалния смисъл впечатляващо, тъй като алкохолният му процент е между 19 и 22%. Принципно той се смята за олицетворение на британското потребление на вино, създадено от самите тях за собствения им вкус и пазар.

Счита се, че портът се появява някъде през 15 век, благодарение на поредната война между Англия и Франция. Лишени от главния си доставчик на вино, английските търговци са принудени да търсят алтернативи за задоволяването на потребностите на гражданство, флота и войска. Португалия е логичен и близък географски партньор. За да можело португалското вино да преживее транспорта до Англия, е трябвало да се намери начин за стабилизирането му и за тази цел, преди товаренето му на корабите, към виното се прибавяло известно количество дестилат.

Къде и как се прави?

В долината на река Дуро в Португалия – едно от най-невероятните места, на което човекът е решил да засади лозя. Дори най-лесно достъпните имат наклон от 60%.

Цели 48 сортa са разрешени за производството на порт, като най-важни са червените вина: Tinta Roriz, Touriga Naciona, Touriga Francesa, Tinta Cão, Tinta Barroca. Портът винаги е купаж от тези и/или други от позволените сортове. Технологично, портът – част от подсилени вина, се прави както се прави червеното вино, с тази разлика, че ферментацията и контактът с ципите траят само 2 до 3 дни. Следва подсилването с гроздов дестилат (brandy), което придава на порта специфичните му аромати и вкусове и контролира степента на сладост на виното.

За порта е важно да се прави разлика между двата основни стила: Ruby, вина отлежавали в бутилка и Tawny, вина отлежавали в бъчва. Представители на първия стил са: Ruby Reserve Port, Late Bottled Vintage Port (LBV), Vintage Port и Single Quinta Vintage. Ултимативното изражение на този стил е Vintage Port (от една реколта), който се счита за едно от великите вина на света.

Представители на втория стил са: Tawny Reserve Port, 10, 20, 30 и 40-годишно Tawny и Colheita Port. Colheita е истинска португалска знаменитост, която допреди 20 години е почти неизвестна извън границите на страната. Произвежда се в миниатюрни количества (около 1% от общата продукция) и според някои специалисти тя не само е достойна конкуренция на винтидж порта, но по всяка вероятност и го надминава.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR