Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

винените тенденции

|

Какви са най-актуалните световни винени тенденции?

Виното като всеки природен продукт, освен, че се влияе от климата, който всяка година варира, следва съвсем логичните пазарни принципи. Търсенето се определя от крайния потребител, а той е все по-информиран и любопитен напоследък. Потребителят сменя преференциите си към по-качествени и интересни вина и по-лесни канали за снабдяване с тях. С тези винени тенденции трябва да се съобразяват и винопроизводителите и да следят систематично промените в съзнанието на винения любител. Това им дава предимството да могат да адаптират както стиловете на вината си, така и каналите за комуникация и продажби.

Актуални изследвания на Нилсен, Евромонитор и Wine Market Counsil определят тенденциите в световния пазар на вино за следващите няколко години.

Световни винени тенденции

Първата от тях е  свързана с произхода на вината и тяхната автентичност. За винения любител става все по-важно да се наслаждава на локални винени сортове. Bulgarian Heritаge например е една от първите изцяло локални серии на българския пазар, в която има само вина от български сортове. Димят, мискет и мавруд са много по-интересни за световната публика, отколкото мерло и каберне совиньон. Освен, ако последните не са произведени в родината си: Франция. Все пак има едно изключение. Шардонето печели все повече привърженици, заради това, че се въплащава в различни стилове и поне един от тях се харесва на винения любител. 

Втората световна тенденция е свързана с бутилката или по-скоро с нейното заместване с други съдове за съхранение. Покрай дискусиите за корк, стъклена тапа и винтова капачка се оказва, че най-добрата опаковка от гледна точка на опазването на природата и удобството за клиента е познатият ни по-скоро като преносител на трапезни вина bag-in-box. Модерно става и немислимото до преди няколко години вино в консервна кутия. Преди време виното, съхранявано в нещо различно от бутилка, затворена с коркова тапа се асоциираше с ниско качество. Днес, след редица изследвания се оказва, че това не е така. Имайки предвид обаче консервативното мислене в индустрията, натиска на дистрибуторите и липсата на достатъчно осведоменост и винена култура у потребителя, на тези тенденции им трябва още време, за да окажат влияние върху пазара.

Други интересни моди от света на виното

Те са свързани с все по-засиления интерес към пенливите вина и розето. Мехурчетата са синоним на елегантност, лекота и изискан вкус. Въпреки, че просеко и шампанско са водещи в продажбите, все повече винолюбители откриват качествата на френския креман, испанската кава и италианската франчакорта. По отношение на розовите вина може да се каже, че любовта на винения потребител към различните стилове не е нещо ново. Пазарът на розе е един от малкото с постоянен растеж през последните няколко години. Добър компромис между бяло и червено и прекрасен аперитив, то печели симпатии в световен мащаб. България е изцяло в крак с тази винена тенденция, предлагайки розета във всяка възможна стилистика. 

Натуралните и оранжевите вина продължават да бъдат много търсени. Не само заради увеличеното самозъзнание за запазване на природата и връщането към корена и традициите, а и заради факта, че стилът е нестандартен и интересен и се харесва на все повече хора. 

Наред със засиленото женско участие в производствения процес, което е по-скоро логично развитие, някои прогнози и тенденции от света на виното са доста по-смели и неочаквани. Това, че ще получаваме поръчаното онлайн вино за часове, с помощта на дронове и ще използваме интернет и специални апликации за оптимизиране на производстввения процес е въпрос на време. Едва ли това ще се случи тази година, но нищо чудно да е масов феномен през следващата… Факт обаче е, че китайците произвеждат вече качествено вино и правят перфектни копия на френски шата, а по размер на лозарските си площи са на второ място в света след Испания.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR