Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

съхранение на виното

|

Знаем ли как правилно да съхраняваме виното?

Замисляли ли сте се, че виното освен философия е и един от малкото продукти, които могат да подобрят формата и финансовата си стойност с напредване на възрастта, ако бъдат съхранявани подходящо? Но дори и да не сте инвестиционен факир е хубаво да полагате адекватни грижи за съхранение на виното и то ще ви достави удоволствие в момента, в който решите да му се насладите. 

При съхранението на вино няма нищо сложно или мистериозно. То просто иска да бъде оставено на спокойствие на тъмно, студено, влажно и сравнително добре изолирано срещу вибрации и миризми място. Имайте предвид, че това важи както за червените вина, така и за белите, които противно на масовото възприятие, също се развиват и подобряват с времето.

Ето няколко прости правила за съхранение на виното, които да спазите, ако искате да изпитате оптимално удоволствие от консумацията на вино:

Правила за съхранение на виното

Съхранявайте го на хладно, но не твърде студено място

Топлината е враг номер 1 на виното. Ако му осигурите постоянен температурен диапазон от 10 до 15ºC то ще ви се отблагодари с по-комплексен ароматен и вкусов профил след време. Прекалено високата температура може да го развали, придавайки му аромати на варено, сготвено и на гума. Прекалено ниската температура пък ще предизвика замръзване и разширяване обема на течността, което води често до счупване на бутилката.

Спрете светлините, осигурете му тъмнина

Особено слънчевата светлина може да повлияе неблагоприятно върху сетивните характеристики, цвета и общата стабилност на виното. Тя е неприемлива при дългосрочно съхранение на виното. Заедно с вредните UV-лъчи те са фактори, които могат да нарушат структурата му и да го накарат да се развие много преди да му е дошло времето за това. Поради тази причина често бутилките за виното са цветни, което играе ролята на слънчеви очила.

Осигурете му оптимална среда, в която влажността е от 70 до 80%

Това е важно, за да се предотврати изсушаването на корковите тапи. Когато това стане, те се свиват и започват да пропускат кислород в бутилката, оксидирайки ценната течност.

Не го стресирайте с транспорт и вибрации

Въпреки, че не е доказано със 100% сигурност, клатушкането на течността може да довее до по-бързото остаряване на виното и загубата на някои от качествата му. Осигурете му оптимално спокойствие. Виното трябва да медитира. 

Поставете го в правилната позиция: винената бутилка трябва да е “легнала“

Хоризонталното положние е оптимално за правилното съхранение на виното, така че течността да няма допир с корка. Но дори и то да е затворено с капачка или стъклена тапа, легналото положение е най-добрият вариант, защото така се осигурява място за повече бутилки.

Избягвайте места с миризми

Не поставяйте виното в гаража например, където има силни миризми на бои, препарати, автомобилни гуми. Дългосрочно те могат да повлияят на ароматния профил на виното, правейки го негодно за консумация.

Не се намираме във времената, в които можем да си позволим да имаме собствена винена изба. За това трябва да бъдем доста изобретателни, особено в градски условия. В България все още не е разпространено наемането на помещения от някои от търговците на вино, където да съхранявате виното си при идеални условия. Съветваме ви да пригодите някои от наличните си помещения без прозорци като килер или мазе, за да съхраните бутилките си. Купете си хладилник за вино или специален шкаф. Ако бутилките ви станат твърде много просто се замислете дали наистина не е по-добре да си купите собствена изба.

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR