| 04/18/19 9:35 AM
Вино и суши – (не-)очаквано добра комбинация
Азия се гордее със здравословната си кухня. А България става все по-любопитна към всякакъв вид екзотика: нигири, маки, суши. А какво ще кажете за вино в комбинация със суши. Колкото здравословна и вкусна да е азиатската кухня обаче, толкова и предизвикателна е за комбиниране с вино, заради специфичните си съставки. Все пак има подходящи вина, които допълват идеално този вид храни.
Шампанско или пенливо вино – подобно на бирата, която е често срещан избор за партньор на суши, пенливите вина се сервират студени и чрез мехурчетата си стимулират осезаемо сетивата ни. Техните кристално чисти, бисквитено-дрождени аромати подчертават леко сладкия, винено-оцетен вкус на ориза за суши. Да придружите вашето нигири, сашими или хосо маки с бутилка кадифен и безспорно скъп Dom Perignon е със сигурност най-декадентското нещо, което сте правили в живота си, но и достъпно българско пенливо по класическа технология, испанска кава или италианска франчакорта биха свършили идеална работа.
Сухи немски, елзаски или австрийски ризлинги – вина, сами по себе си доста различни като стил, но притежаващи важен за сушито и обединяващ ги признак: апетитна, сочна свежест. Благодарение на нея, както и на стегнатите им, ароматни и сухи тела суши, и особено такова със сьомга, се представя в най-благоприятна светлина. Флагманът на австрийците – грюнер велтлинер, се слави също като близък приятел на азиатската кухня. Неговата флоралност и същевременно пикантност допълват идеално октопод, калмари и всякаква бяла риба.
Червено бургундско
Избор, предизвикващ най-голям скептицизъм при споменаването му. Просто опитайте. Червеното бургундско, което е сортов пино ноар, притежава деликатност и нежност, която подчертава чистотата на вкуса на сушито. В допълнение, то притежава доста добра киселинност, която балансира успешно пикантността на соевия сос и уасабито. Дори стегнатото каберне совиньон понякога се класира добре с всякакъв вид азиатска храна на базата на риба тон.
Розе – сухите розета се получават от червени сортове, но не притежават дълбокия цвят или танините на едно червено вино. Техният некомплициран, закръглен и плодов вкус е отличен компаньон на суши (особено на такова със сьомга или риба-тон) и на уасаби.
Както винаги, когато става въпрос за вино, хоризонтът е отворен за експерименти. Ето още някои примери, които някой някога е намерил за удачен избор към различен вид суши: калифорнийско шардоне с дъб, австралийско шардоне и семийон без дъб, елзаско пино блан, божоле, испанско албариньо, совиньон блан от Новия свят.
Все пак внимавайте с добавянето на соев сос и уасаби: те могат да убият всички вкусове на виното, ако не подходим с тънък усет и пестеливост към тях.