| 07/3/18 9:50 AM
Вино и здраве: положителните страни на умерената употреба на алкохол
Вино и здраве
“Дозата прави отровата” е казал още средновековният медик Парацелс. През дългата си история виното е било както възхвалявано, така и забранявано. Приписвани са му уникални лечебни свойства, било е обявявано и за оръдие на Сатаната.
Публикациите за положителните последици от умерената употреба на алкохол са многобройни. Можем да ги намерим както в лайфстайл медии, така и в сериозни издания като „Journal of the American College of Cardiology“. Именно там, през 2017, е публикувано поредното изследване, което заключава, че леката до умерена консумация на алкохол се отразява положително върху продължителността на живота, за разлика от пълното въздържание. Изследването се провежда в продължение на осем години и наблюдава 333 000 души, разпределени в различни групи въз основа на житейските им навици. При умерените консуматори на алкохол (14 алкохолни напитки на седмица за мъже и 7 или по-малко за жени) опасността да починат от каквато и да е причина е била с 20% по-малко, отколкото при хората, които никога не са консумирали алкохол. Опасността да се разболеят с летален изход от сърдечно-съдови заболявания при първата група е с 25 до 30% по-малка, отколкото при втората.
Какво точно означава умерена употреба на алкохол?
Препоръчваното максимално количество алкохол на ден варира в различните държави, но цифрите, около които се обединяват повечето институции, включително и Световната Здравна Организация (СЗО) са:
– Мъже: 24 гр чист алкохол = 2 напитки/ден
– Жени: 12 гр чист алкохол = 1 напитка/ден
1 напитка = 330 мл бира с 4,8% алк. = 120 мл вино = 40 мл спиртни напитки с 30% алк.
Предимства на умерената употреба на алкохол са многобройни:
– положително въздействие върху нивата на холестерола – повишава защитаващия кръвоносните съдове HDL-холестерол с 10 до 15%;
– предпазва LDL-холестерола от оксидиране, което е измежду най-честите причини за инфаркт или инсулт (вино);
– подобрява обмяната на инсулин – профилактика за диабет;
– намален риск от възникване на сенилност (деменция) – благодарение на по-добро кръвоснабдяване на мозъка и улавянето на свободните радикали (червено вино);
– червеното вино е източник на мелатонин – хормонът, койот притежава силни антиоксидативни качества и е класически anti-age хормон (червено вино);
– действа като профилактика срещу инфекции на стомашно-чревния тракт (вино);
– действа като профилактика срещу камъни в бъбреците – най-новите изследвания показват, че виното намалява риска от камъни в бъбреците с 34%. Бирата – само с 21%;
От всички алкохолни напитки първенец по положително въздействие върху човешкото здраве е виното и по-специално червеното вино. В следващия ни пост ще ви разкажем на какво се дължи това.