Via Vinera
Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не

Всичко за виното

От лозето до чашата само в нашия вино блог

winemakers_choice

|

5 Вина от нашата лимитирана серия Winemaker’s choice

За избора на енолога или малко повече за серията Winemaker’s choice

В развитието си, всеки един енолог трупа опит и познания, експериментира, изразява себе си чрез виното, учи и споделя. В един момент от този процес обаче идва желанието за нещо по-специално. Всяка уважаваща себе си изба има лимитирани селекции: малки винени бижута, направени с опит и вдъхновение, след старателни селекции и тестове и най-вече след добри реколти. Надежда Дюлгерска, която е главният енолог на „Виа Винера“ има впечатляващите 20 реколти зад гърба си и носи титла „Енолог на годината“ на България за 2013. През 2016 решава, че моментът за серията Winemaker`s choice е дошъл, внимателно подбира гроздето и създава лимитиран  брой бутилки с енотечна стойност, които старателно отлежаваха до днес. Вече можем да ги споделим с вас, открийте ги в нашият онлайн магазин .

Философията на Via Vinera: “В живота има по-важни неща от виното. Но не и за нас“ намира своя най-добър израз в тази специална селекция, а вината, които включва говорят сами за себе си. Както самата Надя казва: “Всеки ден е предизвикателство – светът се променя, климатът се трансформира, което влияе на зреенето и на качеството на гроздето. Променят се и възприятията на хората за света, а оттам и за виното. Променяме се и самите ние. Но пък именно това движи всичко напред и ни учи да посрещаме всяко ново предизвикателство заедно.”

Via Vinera Winemakers Choice

Pinot Noir Reserve 2016

Пино ноар представлява своеобразен зрелостен изпит както за винарите, така и за лозарите. Капризен и трудно достъпен, той се разкрива само на тези, които са готови да научат нещо ново за себе си. Сортът се появява в най-високата серия от нашето портфолио и изгражда мост между класическия бургундски стил и този на Новия свят. Горска ягода и череша се преплитат с нотки на кафе, ванилия и кардамом. Виното отлежава 18 месеца в нови френски бъчви, което му придава заобленост и мекота.

Лимитирано количество от 832 бутилки

Cabernet Sauvignon Reserve 2016

Карабунарските земи са известни като едни от най-добрите за Каберне Совиньон в България. Тук сортът разкрива максимално потенциала си и разбираме, защо някои специалисти го наричат „аристократът на червените сортове“. В продължение на цели четири години виното отлежава, за да ви се представи в най-добрата си светлина: 2 години в бъчви и 2 години в бутилка. Сортовите му аромати на касис, кедър и кожа са подкрепени от сериозни, но фини танини и тяло, което се отличава едновременно със сила и гъвкавост.

Лимитирано количество от 1200 бутилки

 Evolution (Merlot, Cab Sauvignon, Cab Franc) 2016

Нашата „еволюция“ на стила „Бордо“, пречупена през призмата на местните климат, почви и собствения ни винен мироглед. За да постигнем желания баланс тук заложихме на по-дълго отлежаване в бутилка – цели 36 месеца, защото именно то придава финалните щрихи при оформянето на истински добрите вина. Сложна и благородна игра на сортовете, които си партнират по прекрасен начин.

Лимитирано количество от 380 бутилки

Mavrud Reserve 2016

Считан за флагман на българските червени сортове, маврудът е не по-малко капризен от пино ноара и при него също се иска много познание и търпение, за получаване на желания резултат. Той е многолик и може да бъде както лек и плодов, така и със сериозен потенциал за развитие. Търпеливо изчакан да отлежи елегантно, Мавруд Резерва се отличава с комплексен нос с нотки на черни горски плодове, потопени в тъмен шоколад и лек привкус на пипер, с нюанси на сушени билки и сладки подправки. Реколта 2016 отлежава 18 месеца в нови френски дъбови бъчви.

Лимитирано количество Магнум бутилка 30 бутилки

Late Harvest 2016

Десертните вина се считат за кулминационна точка на сетивните преживявания. С невероятната си палитра от аромати и вкусове, те обикновено са изискан финал на всяка вечеря, а създаването им изисква специална нагласа. Търпението е ключов фактор тук – както на лозето, така и в избата. Нашата късна реколта е отлежавала три години в дъбови бъчви, които не се доливат (по този начин се постига допълнително концентриране на ароматите), и след това – още една година в бутилка.

Вината от серията могат да бъдат идеалният подарък за всеки уважаващ себе си винолюбител. Забележителното в случая е, че те имат сериозен потенциал за отлежаване и биха могли да носят удовлетворение още дълги години. Какво по-хубаво от това да се почувстваме специални, наслаждавайки се на вино с история и традиции, създадено с любов и отдаденост?

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR