Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...
VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR
Бели винени сортове: Ризлинг

Бели винени сортове: Ризлинг

Безспорно един от най-великите бели сортове в съвременната винена история, притежаващ неповторим географски израз и дълголетие е рейнският ризлинг.


Произходът му, както и на много други от старите сортове, се губи в мъглявините на историята. Доказуем факт е, че през 1435 г., т.е. преди повече от 500 години, в Германия е бил отглеждан ризлинг. Той е труден сорт и за това не може да се похвали със световно разпространение като шардонето. Има изисквания по отношение на климат, почви и изложение, които са, меко казано, противоречиви: климатът трябва да е хладен, но с достатъчно слънчево греене и топлина за постепенно узряване на гроздето. Изложението трябва да е закътано, но и да гарантира максималното възможно слънчево огряване.


По отношение на сетивните характеристики в носа на младите ризлинги доминира уханието на ябълка и пролетен цвят, а с отлежаването в бутилката се появява често описваният тон на праскова или кайсия (при вината от Новия свят той е по-скоро лимонен), много често и на петрол. При вината от каменисти почви допълнително се забелязва отчетлива нотка на кремък. С течение на времето се формират вторичните и третични аромати - на зрял ананас и бадем. Вкусът на ризлинга също варира в зависимост от произхода му. Както при никой друг сорт, той изключително много зависи от съдържанието и съотношението между захари и киселини. Той е един от най-дълголетните бели сортове и потенциалът му за отлежаване е между 5 и 15 години за сухите вина, 10 до 20 години за полу-сладките и над 30 години за сладките вина.


Трите стила на ризлинга (винаги без дъб) са:


- Германия – сух или с остатъчна захар, високи киселини и нисък алкохолен процент, с аромати и вкусове на костилков плод и цветя и сериозен потенциал за отлежаване;


- Елзас, Франция – винаги сух, сдържан, по-строг, с нотки на цитруси и кремък, също със сериозен потенциал за отлежаване;


- Австрия/Нов свят - сух, елегантен, свеж, с нотки на жълт костилков и тропически плод, бял цвят, мокра скала и камък.


За България е важно да се прави разлика между рейнски и италиански ризлинг, тъй като тези два сорта нямат нищо общо помежду си. В последните десет години има добри ризлинги от Източна и Североизточна България, където климатичните условия са подходящи: в близост до воден басейн, хладен климат и температурни разлики между деня и нощта, което позволява разгръщането на ароматния профил на сорта.


Храна – ризлингът се счита за един от най-удачните партньори на азиатската кухня. Изненадващо добра комбинация е тази с печена патица, свинско печено, дори и с кисело зеле. Киселината му прерязва мазнината на тежки ястия с месо, което е идеална предпоставка за балансиране на вкусовете.