Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...

Езикът на виното

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR BISOU
Езикът на виното

Езикът на виното

 

Виното има свой собствен специален език. Когато усетите горе долу посоката му на изразяване и научите няколко термина, които ви вършат работа, ще ви е по-лесно да споделите преживяването на дадено вино. В тази публикация ще ви запознаем с основните термини при производството и консумацията на вино.

 

Тяло - Усещането от тежестта, пълнотата и стегнатостта на вкуса на едно вино, обикновено резултат от комбинацията между алкохол, захар, разтворени твърди вещества (вкл. захари, феноли, минерали и киселини) и, в по-малка степен, глицерин. Общите описания включват “леко тяло”, “средно тяло” и “пълно тяло”. Например, за обезмасленото мляко може да се счита, че е с “леко тяло”, за пълномасленото - със “средно тяло” и за сметаната - че е с “пълно тяло”. 

 

Хармонично -Добре балансирано вино, в което не се усеща натрапване или липса на някоя от съставките

 

Финал - Ключов елемент за преценка на качеството на виното е финалът му - мярка за вкуса или акцентите, които остават в устата, след като го преглътнем Добрите вина имат богат, дълъг, сложен финал.

 

Небце - Вкусът или отличителният аромат на виното. Споменава се и във връзка с различните зони, предаващи вкуса в устата. Докато виното минава през устната кухина, първо влиза в контакт с предното небце, после със средното и накрая със задното небце, като всяко от тях може да обработва различни вкусове като сладко, кисело и горчиво.

 

 

 

 

 

Нос - Характерът на виното, предаден през обонянието. Нарича се също така и “аромат” или “букет

 

Дълбочина - Описва сложността и концентрацията на съставки в дадено вино.

 

Късо -С бързо затихващи впечатления 

 

Комплексност - Елемент при всички хубави вина; комбинация от богатство, дълбочина, интензивност на нюансите, фокус, баланс, хармония и финес.

 

Купаж - Смесване на две или повече вина за постигане на определени качества

 

Киселинност - Остротата в характера на дадено вино. Киселинността на едно балансирано, сухо трапезно вино е между 0.6% до 0.75% от цялостния му обем.

 

Отлежало - Съхранявайки виното в бъчви, резервоари или бутилки за период от време, позволява на съставките му да се сплетат или хармонизират и да добият допълнителна комплексност.

 

Декантиране - Техника, която премахва утайката от виното преди консумация. След, като бутилката вино се остави изправена за един ден и утайката остане на дъното, виното се излива бавно и внимателно в друг съд, оставяйки утайката на дъното на оригиналната бутилка.

 

Тероар - (от фр. “terre” - земя) Термин, описващ взаимодействието между почва, климат, топография и сорт грозде на определено място, които се отпечатват във вкуса на виното и го правят специално за дадена местност.