Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...
VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR
Жените във виното

Жените във виното

Въпреки, че носи името на древноримския бог на войната – Марс, третият месец от годината се счита за женски у нас. Свързан с Баба Марта, обичаите и празниците, посветени на идващата пролет, това е месецът, в който отбелязваме и Международния ден на жената.

 

По отношение и на виното България се счита за „женска“ страна. Едни от най-интересните вина на страната ни се правят изцяло от или с решаващото участие на жени, с което се различаваме значително от останалите страни на Балканите. Показател е и портфолиото на Via Vinera, което се формира от талантливата ръка на енолога ни Надежда Дюлгерска.

 

 

В този пост разказваме две женски истории за успеха и непоклатимата вяра във виното.


УСПЕХЪТ: Jancis Robinson

Един от най-влиятелните винени критици на нашето време - Джансиз Робинсън – е възпитаник на университета в Оксфорд, където учи математика и философия, но именно там се случва и първата й съзнателна среща с виното. Както казва самата Робинсън, когато любовта ти към добрата храна не е от вчера, отдаването и на доброто вино следва съвсем естествено. По всичко изглежда, че страстта й е на път да прерасне в професия, но писането за храна и вино по това време в Англия (60-те години на 20 век) се счита за безнадеждно фриволно, така че Робинсън трябва да изчака няколко години със започването на кариерата си. След една ваканция в Прованс, Франция обаче тя се завръща твърдо убедена, че иска да работи нещо, свързано с храна и вино. Журналистическата й кариера започва през 1975 година като редактор в списание “Wine & Spirit”.

 

През 1984 Робинсън е първият човек, извън търговията с вино, който минава през тежкия изпит за Master of Wine, а през 2003 кралица Елизабет II я награждава с Order of the British Empire. Днес Джансиз Робинсън е едно от най-уважаваните имена в областта на винената журналистика и може би най-големият авторитет в областта на образователните и енциклопедични трудове за виното. Нейният „The Oxford Companion to Wine“ се счита за най-обхватнaта и задълбочена винена енциклопедия на нашето време, а“ The World Atlas of Wine“, за чието написване тя партнира на Хю Джонсън – за един от водещите винени атласи. Присъствието й като модератор на винени събития или съдия е търсено по цял свят.


НЕПОКЛАТИМАТА ВЯРА: Lalou Bize-Leroy

Лероа е едно от големите имена във френското вино. Един от клоновете на семейството е свързан с Domaine de la Romanee-Conti (DRC) в бургундското селце Вон-Романе, чийто вина са по всяка вероятност най-скъпите на света (бутилка Romanee-Conti често напуска избата на цена от над 500 евро).

 

Лалу Лероа е една от двете дъщери - наследници в Domaine Romanee-Conti и дългогодишен изпълнителен директор на имението. След скарване със сестра си, тя е принудена да напусне поста си. Раздялата с любимото имение, етаблирането на чиито вина се дължи в огромна степен на Лалу, я разстройва дълбоко. За щастие, семейството разполага с още една семейна изба във Вон-Романе – Домейн Лероа – където Лалу е оставена да “си играе” и откъдето не се очаква конкуренция на вината на Domaine Romanee-Conti. Лалу се хвърля в играта с двойно по-голямо ожесточение от преди, защото сега има свободата да прави вино така, както иска: 100% биодинамично и с изключително ниски добиви, които дават на вината рядко срещана концентрация, дълголетие и незабравим тероарен характер. Заради нечувано ниските й добиви (около 10 хл/ха при нормални за Бургундия около 45) цялото винено общество в Бургундия въстава срещу нея и я заклеймява като срам за винарството. Както подсказва заглавието, всичко това няма никакъв шанс да отклони мадам Лероа от предначертания й път и днес цените на вината й са почти равни с тези на DRC. Нейното Musigny реколта 1990 напуска избата на цена 1 073 долара за бутилка, а актуалната му аукционна цена е около 2 500 долара.

 

Заслужава си човек да е като Лалу Лероа не заради сумите, които може да иска за вината си, а за да може да каже, че се е преборил.

 

 

И няколко любопитни факта за жените и виното:

 

- решението за всяка втора покупка на вино в световен мащаб, а отскоро и в България, се взима от жени

 

- изследвания показват, че жените имат повече вкусови рецептори от мъжете, както и че повече жени са свръхнадарени дегустатори. Едни от най-влиятелните винени критици са жени: Джансиз Робинсън, Карен Макнейл, Натали Маклийн и др.

 

- процентът на жените-енолози не съществува като конкретна статистика, но през последните десет години влиянието им върху качеството и стилистиката на вината е ясно забележимо.