Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...

Пролет с дъх на розе

VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR BISOU
Пролет с дъх на розе

Пролет с дъх на розе

Щом вятърът започне да довява загадъчни спомени и аромати, усещаме, че пролетта е наблизо. И напук на оранжевия код за обилен снеговалеж навън, спокойно можем да отворим бутилка розе и да се оставим на топлия сезон да ни понесе.

Има две технологии за произвеждане на розе - при едната се намалява времето на контакт между сока и ципите на гроздето (които съдържат оцветяващи и ароматни вещества). Другата се нарича “кръвопреливане”. При него розето е вторичен продукт от производството на червено вино. За да получим по-наситен цвят, малко гроздов сок се оставя да ферментира със смачканите плодове.

 

 

 

В зависимост от времето, което ципите преседяват заедно с гроздовия сок, цветът на розето варира от сьомгово розово до горещо тъмнорозово, почти червено на цвят. Ароматът силно напомня на сорта грозде, често с акценти на ягода, боровинка или малина.

Едно от най-ценните качества на розето е гъвкавостта му по отношение на различните комбинации с храни. Тъй като покрива почти цялата гама от червено до бяло, може да се консумира както с морска храна, така и със стек от червено месо. 

Едни от най-древните вина в света, розетата заслужено възвръщат популярността си в последните години. Въпреки че държи едва около 5% от потреблението на вино в България, има доста богати, интересни вина от този вид, които си заслужава да потърсите, за да обогатите небцето си. 

 

 

 

 

В продуктовата гама на Via Vinera Karabunar Estate розетата заемат достойно място. Качественото грозде и уменията на екипа са създали вина с неповторим характер, които отговарят на различни поводи и сензорни предпочитания.

Например Bulgarian Heritage Rose е получено от първокласен мавруд, характеризира се с отлична свежест, нюанси на сочна бяла череша и леко пикантен финал. То е в състояние да оживи всяка трапеза, като проявява най-добре неповторимия си характер в комбинация със салати с морски дарове, рибни деликатеси и сирена.

От друга страна, розето на Bisou е напълно подходящ избор като аперитив заради отличителния си аромат на ягода, червени плодове, подправка и бяла череша. 

Въпреки, че розето вече е станало част на нашия винен репертоар преа цялата година, разбираме, че пролетта е на вратата ни, когато се пресегнем за бутилка розово вино…