Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...
VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR
Местни сортове   Димят: балканското шардоне?

Местни сортове Димят: балканското шардоне?

Стартираме новата серия за местни български сортове с един колкото познат, толкова и позабравен локален сорт: димят. Въпреки патриотизма на мнозина от нас, димят не е съвсем български, а по-скоро балкански сорт. Колкото и да ни се иска да не е така, тероарът не е политическо, а географско понятие. Въпреки, че не е доказано изцяло, се предполага, че сортът е засаден за първи път в района на сръбския град Смедерево, където е познат аналогично като Смедеревка. Разпространен е и в Тиквеш, Македония, в Румъния под името Семендру и в Турция като Дертония.

 

Последните ДНК изследвания фиксират родителите му: молдовският Coarna Alba, чиито гени откриваме и при Врачанския мискет и Gouais blanc, наричан „Казанова на сортовете“, който е доказан родител на над 80 сорта, най-важните от които шардоне, гаме, саванин, фурминт, блауфренкиш и ризлинг, чието първо споменаване е през XVI век.

 

Димят е топлолюбив и обича варовити почви. У нас се среща основно в районите около Варна, Поморие, Преслав и Плиска, както и по Родопската яка: Хасково и Ивайловград, a също и в района около Чирпан. Цветът на вината му е наситено-златист, ароматният му профил носи нотки на праскова, индрише и липа. Киселините са средни и принципно вината от сорта се консумират млади. Традицията в Македония и Сърбия дори повелява те да се разреждат с газирана вода и да се консумират като аперитив.

 

Димят е едновременно десертен и винен сорт и през времената на комунизма е използван като всестранен ударник (пенливи и тихи вина, ракии, бренди). При внимателно отношение на лозето и в избата той би могъл да даде доста интересни вина в стил „Долината на Рона“ – деликатен нос, но гъвкаво и богато тяло - и би могъл да бъде заявката на българското винопроизводство за местен почерк при белите вина. Експерименти от последните няколко години показват, че той отговаря добре на отлежаване върху фините утайки, на различна продължителност и степен на контакт с дъб, на купажиране с по-свежи сортове, дори на ферментация с ципите (оранжеви вина).

 

Поради ароматния си профил димят се комбинира добре с азиатски храни, но и с балкански гювеч, риби с по-плътно бяло месо, паста и ризото с аспержи и/или сметанови сосове, десерти на основата на сирене, ядки.