Трябва да си пълнолетен, за да имаш страст към виното.
Имаш ли навършени 18 години?
Да
Не
Loading...
VIA VINERA CASTELLUM BULGARIAN HERITAGE CONTOUR
Мерло: любимият червен сорт на дамите?

Мерло: любимият червен сорт на дамите?

В доста винени среди се е наложило разбирането, че каберне совиньон е предпочитаният сорт от мъжете, а мерло е по-елегантният му винен аналог сред дамското съсловие. И не без причина: докато каберне совиньон е сериозно таниново вино, мерло е меко и плодово. 

 

Родината на сорта, както може да се предполага, е Франция, а на френски името му означава „кос“. След каберне совиньон, това е вторият най-разпространен червен сорт в световен мащаб. Бащата на мерло е каберне фран, а майката: езотеричния, почти изчезващ сорт „Маделин ноар“. От мерло обикновено се получават елегантни, сочни вина, с балансирана киселинност и меки танини, като поради тази причина, наред и с лесното му отглеждане, много често е предпочитано за производство на домашни вина в България.

 

Виното от този сорт е достъпно като вкусови характеристики и универсално, а що се отнася до комбинирането му с храна, то е многостранен партньор:  само по себе си е добра компания, но подхожда добре и на нестандартни италиански рецепти с доматени сосове, умами-вкусове като пармезан, гъби, печено пиле и кореноплодни зеленчуци, пуйка и свинско. Все пак избягвайте да комбинирате мерло със зеленолистни зеленчуци, пикантни подправки и риба, защото вкусовете на тези храни често надделяват и не са в хармония с профила на виното.

 

Най-често мерло е почти вкусов синоним на синя слива. Тя се среща както в младите вина, така и в по-узрелите и отлежали, като там вече е под формата на мармалад от сливи, петмез. Освен това вкусовите качества на мерло покриват още от обширния сетивен калейдоскоп: череша, малина, графит, ванилия, мока, черен шоколад.

 

Вярва се, че от мерло се е произвеждало вино още от края на 1700 година, когато френски винопроизводител в Бордо етикетира вино с малко количество от сорта като “Бордо-бленд”. От тогава, мерло се разпространява светкавично в региона, като равностоен партньор, но и като доминиращ сорт в областите Сент Емилион и Померол, добавяйки мекота и елегантен плод към леко суровия стил на каберне совиньон. Така и до ден днешен най-разпространеното вино от Бордо е бленд между тези два допълващи се сорта.

 

Освен във Франция, сортът е разпространен почти в целия свят, най-вече в Калифорния, Чили и Австралия. В България се среща предимно в Долината на Струма (често наричана Българската Напа Вали), Тракийска низина, Харманли, Северозападна Бълария.

 

Интересен факт е, че Шато Петрус от Померол е най-скъпото и най-често фалшифицирано вино, а то е направено от 100 % мерло, което по-скоро е изключение. Цената му често достига до 5.000 евро за бутилка! Дамите определено имат вкус за „ценните“ вина…

 

Вината на Via Vinera с участието на мерло са:

 - Via Vinera Merlot & Cabernet Sauvignon & Syrah

 - Contour Rose Merlot & Cabernet Sauvignon

 - Contour Merlot